ISTORIA ORAȘULUI – La 12 ani de la promisiunea neonorată a primarului Florea: Povestea vulturului „plimbat” pe clădirile administrative din Tîrgu Mureș

0
563
Vulturul cruciat din balconul Primăriei municipiului Tîrgu Mureș

VULTURUL CRUCIAT. Cel mai probabil l-ați observat în trecerile pe lângă clădirea care găzduiește administrația publică din Tîrgu Mureș. Stă acolo, stingher, într-un balcon al Primăriei. Un vultur ținând în cioc o cruce aurită. Vulturul cruciat, așa cum e numit, e simbolul dinastiei întemeietoare a Basarabilor, nucleul în jurul căruia a fost organizată Ţara Românească – una dintre cele trei provincii românești din Evul Mediu. Statuia vulturului cruciat care tronează în Tîrgu Mureș a împlinit 81 de ani.

 

Simbolul… Țării Românești

 

Inițial, în 1937, la sfârșitul celui de-al doilea mandat de primar al urbei, liberalul Emil Dandea (avocat și publicist), l-a comandat pentru a-l amplasa pe turnul principal al Palatului Administrativ, edificiu care în perioada interbelică găzduia primăria reședinței județului Mureș (acum sediu al Prefecturii și Consiliului Județean).

 

Nimeni nu prea știe de ce a ales Dandea să amplaseze simbolul Țării Românești într-un oraș transilvan (simbolul Transilvaniei fiind, e drept, tot un vultur, numai că diferit: un vultur negru ce ține-ncleștate în ghearele aurite şapte turnuri crenelate care simbolizează cele şapte oraşe principale ale provinciei), cert e că a făcut-o, iar vulturul cruciat a devenit, așa, un fel de simbol al orașului.

 

Rozeta solară de pe Palatul Administrativ

Acolo, însă, pe turnul central al Palatului Administrativ (unde inițial a “locuit” Primăria), vulturul cruciat a vegheat doar timp de vreo trei ani, în 1940, când regimul horthyst a înlocuit vulturul cruciat mureșean cu o rozetă solară („răii” o numesc “a migratorilor”, în fapt un simbol universal, arhetipal, care, e drept, a fost adoptat și de secui, dar și de daci, de exemplu), care e și astăzi acolo.

 

În perioada de început a administrației hothyste s-a finalizat și noul sediu al Primăriei (cel care găzduiește astăzi administrația publică locală), o clădire proiectată de arhitectul bucureștean Eugen I. Grosu (uneori, Grossu – eronat consemnat ca Grasu în toate analele oficiale ale Primăriei) și modificată – printr-o lipsă totală de estetică (ce pare voluntară!, altfel ar trebui catalogat arhitectul Kotis lipsit de orice cunoștințe profesionale) – de arhitectul Kotis Iván. Practic, conform proiectului lui Kotis de transformare a clădirii (1941-1942) nu doar că s-au înlăturat elementele decorative neobrâncovenești, ceea ce poate fi înțeles, ci edificiul gândit de Grosu a devenit anost, cu valoare arhitecturală ZERO. Pare minimalist proiectul lui Kotis, în fapt e doar urât.

 

 

Redescoperirea și promisiunea neonorată

 

Să revenim, însă, la vulturul cruciat din Tîrgu Mureș, pierdut într-un depozit din 1940 și până în 1990, timp de o jumătate de veac. După evenimentele din decembrie ’89, primul primar post-decembrist al urbei, economistul Victor Surdu (8 mai 1941 – 19 ianuarie 2007), află că simbolul a fost găsit însă se află într-o stare deplorabilă, fiind grav avariat. Pentru că tot se afla edificiul Primăriei în restaurare (recăpătându-și chipul gândit în perioada interbelică de arhitectul Grosu), Surdu decide restaurarea statuii, fapt care se întâmplă (vulturul cruciat a fost restaurat în Sângeorgiu de Pădure).

 

Dorin Florea

În 10 mai 2006, cu prilejul “Zilei Eroilor”, primarul Dorin Florea dezvelește statuia restaurată pe care o așează temporar în balconul central al Primăriei, promițând public veteranilor de război că vulturul cruciat va ajunge “în scurt timp” în locul în care a fost așezat, adică pe Palatul Administrativ. Cam aici se încheie scrierea asta, care, de fapt, a vrut să spună povestea adevărată a unei statui-simbol al orașului Tîrgu Mureș (sper ca, în curând și cu ajutorul Parlamentului, că în administrația locală nu mai am nicio bază, să putem scrie corect numele urbei, Târgu-Mureș).

 

Și a mai vrut scrierea asta să amintească ceva: au trecut 12 ani de la promisiunea primarului Florea. Și a rămas la fel de neonorată, cum a rămas și vulturul cruciat în balconul Primăriei. Nu că n-ar fi bine acolo, dar ăștia micii învață de la grădiniță să-și respecte promisiunile, pentru că e o chestiune de onoare…

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here