Istoria secretă a mămăligii în România

CURIOZITĂȚI. Astăzi, mămăliga este un aliment de bază în România și Italia, cunoscută sub numele de polenta. Deși istoricii culinari remarcă că romanii consumau o variantă moale a mămăligii, făcută din speltă, versiunea modernă a preparatului își are originile în America, odată cu introducerea porumbului de către Cristofor Columb în Europa în 1492.

Bucătarul și istoricul Amedeo Sandri relatează că porumbul a fost adus în Italia de misionarii întorși din America, mai ales în regiunea Friuli. În secolul al XVII-lea, cultivarea porumbului a devenit predominantă în regiunile Veneto și Lombardia, înlocuind culturile tradiționale și provocând o revoluție agrară.

Chiar dacă consumul excesiv de mămăligă ducea la apariția bolii pelagra din cauza lipsei de vitamina B3, o dietă moderată a acestui preparat poate fi benefică, fiind lipsită de gluten, ușor de digerat și cu puține calorii.

Pe lângă caracteristicile nutriționale pozitive, mămăliga este și o parte integrantă a culturii culinare românești și italienești, fiind preparată în diverse moduri și servită alături de o varietate de mâncăruri tradiționale. De la mămăliga simplă, servită cu brânză și smântână în România, până la polenta, preparată cu diferite ingrediente și condimente în Italia, acest aliment este adesea asociat cu comfortul și tradiția gastronomică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare