JURNAL DE CĂLĂTORIE – Spania: Acolo unde nu zboară pescărușii – atracția numărul 1 a Benidorm-ului, orașul-stațiune numărul 1 al Europei, nu sunt zgârie-norii, ci plajele (3)
ZIUA 3. Prima dată doare. După aia-ncepe să devină plăcut, știți. Așa și cu Benidorm, cea mai populară destinaţie de vacanţă din Spania cu o capacitate de cazare ce depăşeşte o jumătate de milion de locuri. Nu țipă nimeni. Nici urmă de pescăruși, fapt care-ți determină cel de-al doilea neuron să sinapseze: cum, bă, unde-s ăștia? Pe plajele Benidormului sunt… porumbei, vrăbii, chiar, dar nu pescăruși. Cred că le pune ceva în zbor… Altfel nu se explică lipsa lor în orășelul care mușcă din Mediterană, cu blândețea, masculinitatea și generozitatea amantului în preludiu.
Să le luăm pe rând. În Benidorm sunt patru plaje, toate cotate cu blue flag, fapt care le atestă frumusețea. Nisip parcă cernit (nicio piatră, îți vine să-njuri!), nicio scoică, niciun pescăruș. Nicio hârtie, pungă, niciun jeg, nimic-nimic. Nu e nici măcar vreun nene cu Panasonicu’ sau Majaku’ două-sute-trei dat la maximum – nu tu “Când venea la noi, în casă la mine, / Era permanent cu ochii pe tine”, nici măcar „Pușca și cureaua latăăă”. Știu, la început pare fad, boring. Nu pescăruși, nu manele, nu scuipă nimeni o sămânță “de floare”-n nisip, nu-și abandonează nimeni pampersul pe plajă, nu zbiară nimeni „Marineee, hai bă, în senatorul (la redistribuire) PLM, să băgăm o bereee!”… Pare, așa cum am zis, plictisitor.
Cu timpul, însă, te obișnuiești cu normalitatea, cu serenitatea, cu curățenia aproape excesivă, cu faptul că pe nicio plajă nu scrie “Nu faceți…”, „Nu aveți voie…”, „Este interzis…”, cu liniștea, civilizația, valurile, temperatura și marea perfecte. Și ți se pare bine. Redevii om. Nu îți vinde nimeni porumb, semințe, ciunga, mărgele, plasticuri…
Practic, în afara unui barman care, cam de trei ori pe zi, apare cu o tavă cu Mojito și Sex on the Beach (sticloase, colorate, fresh, cu fructele, cuburile de gheață și paiele aferente și… ieftine, 4-5 euro – de fapt, totul e mai ieftin în Spania decât în România, Grecia, Bulgaria etc., pentru că, nu-i așa, în UE e normal ca la “săraci” să se vândă scump, iar la „bogați” ieftin). Să revin, nimeni nu te deranjează. E nasol. Dar să vedem plajele, c-ăsta nu-i roman, ci articol care dă ponturi turistice.
Mică, cochetă, amplasată într-un golf din zona centrală a Benidorm-ului, cu apă extrem de limpede, plaja Mal Pas şi este preferata localnicilor. Nisipul e prea curat peste tot, n-o să mai repet asta pentru fiecare plajă – să devină, așadar, axiomă (într-o noapte, de nebun, am stat să urmăresc dacă nu cumva au spaniolii ăștia fetișul să-l cearnă. Nu îl au. Așa-s ele, plajele. Curate, cu nisip fin. Chiar exportă nisip de aici. Iar eu am fost chiaun a doua zi).
Undeva-n est e plaja Levante. Nebunie! Plaja adolescenților. Lată, cu nisip auriu, intrare foarte lină, perfectă și cea mai aglomerată. V-am zis că toate plajele au wi-fi moca, șezlonguri/baldachine (7,5 euro/zi), că apa n-are urmă de algă, că e, evident, cristal, că are temperatura de cam 27 de grade Celsius la început de septembrie, că-ți vine să te faci Omul din Atlantis din serialul ăla steril pe care-l urmărea fascinați în comunism?
Dacă nu, să mergem mai în vest, spre cei 3 kilometri de nisip pe care se-ntinde languroasă plaja Poniente. Calmă şi recomandată pentru familiile cu copii, evident bine întreținută, cu spații de joacă (toate plajele din Benidorm au spații de joacă, toalete, wi-fi free și posibilități de practicare a sporturilor nautice distractive: parasailing, jetskiing, windsurfing, snorkeling, scuba diving etc.),
La Cala de Finestrat e preferata mea. Bine, ne-am cantonat p-aici și ulterior am aflat că, deși (cea mai) micuță, situată în golful Finestrat, e singura plajă din lume împărțită de trei administrații locale: Benidorm (partea de nord-est), Finestrat și Villajoyosa (partea sud-vestică). E mărginită de un vârf de stâncă pe care e cocoțat Torre el Aguiló, un punct defensiv de tip turn (restaurat în 2011) de unde localnicii contemporani ai regelui Filip al II-lea îi bombardau pe pirații care vroiau să cucerească zona.
Ca un critic căruia aproape nimic cu urme de imperfecțiune nu-i convine, o să vă spun că plajei Finestrat îi acord 4 stele (din 5) și asta trebuie să însemne ceva. Iar apei Mediteranei din golful în care în urmă cu patru secole se chinuiau îndelung să acosteze pirații, îi acord nota 9,9 (evident din 10) – și asta iar trebuie să-nsemne ceva. Episodul următor, însă, e din cel mai fascinat loc descoperit până acum pe Costa Blanca: partea veche a veselului Villajoyosa.
Cătălin VISCHI