MERGE Ș-AȘA – Secțiile și morga unui spital din Târgu Mureș deversează în canalizarea orașului lichide toxice și cu potențial septic netratate corespunzător
PROBLEMĂ DE MEDIU. Clinica de Urologie, Radiologia și Morga Spitalului Clinic Județean din Târgu Mureș – unitate medicală de interes regional, cu un număr mare de angajați și pacienți – deversează în sistemul de canalizare al orașului soluțiile toxice utilizate în activitate, produse biologice și secreții lichide cu potențial septic fără o preepurare conformă cu normele de mediu.
Practic, se folosește un sistem de preepurare improvizat, arhaic. Dăm cu hipoclorit de sodiu și „Doamne-ajută”! Numai că „Doamne” n-a ajutat în acest caz (chiar și o stație de clorinare – eficientă pentru orice altceva, dar nu pentru un spital – tratează acum apele reziduale cu clor gazos și ultraviolete). Să vedem…
De ce se întâmplă asta
Cauza acestui fenomen care se prepetuează de mult timp constă în lipsa unei stații de tratare a apelor uzate, respectivele clădiri, localizate pe strada Gheorghe Marinescu nr. 1 din Târgu Mureș, folosind un sistem de preepurare improvizat, lichidele deversate în canalizarea orașului depășind limitele maxime de contaminare admise la mai mulți parametri, conform buletinelor de analiză comandate de administrația spitalului la un laborator acreditat pentru analize chimice, fizice și microbiologice (subsidiara din România a grupului german Wessling).
De pildă, la consumul biochimic de oxigen probele depășesc cu peste 66% limita maxima admisă, iar la consumul chimic de oxigen, cu peste 35%, depășiri ale indicatorilor maximi înregistrându-se și în privința acidității, potențialul de hidrogen (pH-ul) determinat în probă fiind peste norma maximă legală.
Conform unor documente interne, mai multe produse toxice utilizate în activitatea spitalicească (în special dezinfectanți – Terralin Protect, Surfanios Premium, Clorom, Aniosyme XL3, Anios Oxy’Floor, Perform) sunt deversate în sistemul public de canalizare, acestea fiind diluate, dar insuficient clorinate. Luați în calcul că în afara acestora, unitățile medicale deversează în sistemul de canalizare produse biologice (conținut gastric, drenuri, lichid de puncție) sau secreții lichide cu potențial septic de la pacienți (aspirate intraoperator).
În respectivele clădiri funcționează săli de operație, laboratoare, săli de tratament, mai multe cabinete și saloane, radiologia, sterilizarea, diverse oficii, chiar și morga. Toate lichidele folosite (în stare diluată) sunt deversate în canalizare după ce sunt trecute printr-un sistem de clorinare, realizat prin personalul propriu și utilizat fără o monitorizare și un control asupra calității tratării apei uzate.
Bine, se pune hipoclorit de sodiu înaintea deversării apei uzate în sistemul de canalizare. Cât de eficientă e soluția? În contextul în care apele uzate intră cu indicatori maximi depășiți în sistemul de canalizare, e ineficientă. O improvizație, să nu se zică că nu se face chiar nimic.
Ce e necesar să se facă
Acestea au fost veștile proaste, să aflăm și vestea potențial bună. În principal, cea mai ieftină soluție pentru respectarea legii (acum încălcate) și a normelor de mediu constă în realizarea unei stații de tratare a apelor uzate.
Vestea bună e că, după atâta timp în care autoritățile publice responsabile au ținut ochii închiși la această problemă de mediu (care, să ne înțelegem, nu este cauzată doar la unitățile medicale ale Spitalului Clinic Județean), s-au făcut primii pași pentru edificarea stației de tratare. Sigur, deocamdată e parcursă faza “de hârtii”, adică realizarea proiectului tehnic, stabilirea indicatorilor economici, ulterior urmând să fie repartizată suma necesară investiției.
Cazul prezentat este în jurisdicția instituției administrative a județului (Consiliul Județean), iar necesarul financiar indică o valoare de sub 2 milioane de lei (exact: 1.949.866 lei, echivalentul a 411.000 de euro). Întreaga lucrare (care presupune proiectare, achiziția și montajul echipamentelor tehnice și lucrările de construcție) se poate realiza în trei luni.
Ideea e ca forul deliberativ al județului să dispună, cât mai repede, startul lucrărilor și să rezolve problema și în cazul celorlalte unități/instituții din subordine fără a mai mima că nu se întâmplă mare lucru. Pentru că se întâmplă.
Cătălin VISCHI