METAMORFOZA RECOMPENSELOR – Câți bani se alocă în Reghin pentru cadourile copiilor și colindători
ALOCĂRI FINANCIARE. Început ca un soi de festival al colindelor adresat celor aproximativ 7.000 de preșcolari și școlari din municipiul Reghin, “Fulgi de nea” s-a metamorfozat în iarna anului 2015, începând de atunci copiii-colindători primind și cadouri. Cam asta s-a întâmplat pretutindeni în țara care își păstra salariul minim sub suma de 1.000 de lei, așadar decizia administrației locale reghinene n-a constituit nicio supriză pentru observatorii strategiei administrațiilor publice de a implementa fenomenul de epurare a banilor publici pentru acțiuni inexistente în țările europene dezvoltate.
Să vedem câți bani se alocă în 2019 pentru cadourile copiilor și cât s-a alocat în trecut – bonus: care este suma disponibilizată din bugetul orașului pentru colindătorii care vin la Primărie. Știm, tradiția era cu mere și nuci, dar, vedeți dumneavoastră, s-a metamorfozat. Se deschide portofelul…
Pragul de fixare a sumelor
Monitorizând sumele alocate în acest sens în perioada 2016-2019, observăm că în Reghin, în afara excepției 2016 (când a fost o alocare financiară mai mare, respectiv de 240.000 de lei), pentru festivalul „Fulgi de nea” suma s-a păstrat fixă: 150.000 de lei. Conform motivării administrației publice locale, banii sunt cheltuiți anual pentru cadouri cumpărate copiilor care frecventează creşa, grădiniţa, şcoala primară, gimnazială şi liceul în municipiul Reghin. Tot suma de 150.000 de lei a fost repartizată și în acest an pentru cadourile festivalului care se desfășoară în preajma celebrării Sfântului Nicolae.
Pe lângă acest festival al colindelor – așa este denumit -, mai există o acțiune, botezată „Vin colindătorii”, în care se alocă bani pentru cei care vin să colinde la Primărie. Și în acest caz, suma (care este una mult mai mică decât în cazul festivalului „Fulgi de nea”) este una fixă, stabilizată la 15.000 de lei pe an, sumă care este alocată și în 2019 (excepția constituind-o anul trecut – în 2018, s-au alocat pentru “Vin colindătorii” suma de 20.000 de lei).
… la final
Subliniere: scrierea nu acreditează ideea că aceste alocări financiare sunt semnificative, explică doar de ce sunt greșite (nefiind apanajul administrațiilor publice locale europene).
Explicație suplimentară: sumele alocate sunt mici, reducând impactul acțiunii dorite și lăsând impresia că sunt doar pentru a puncta acțiunile. Respectiv, pentru copii se cumpără cadouri care costă, în medie, 20 de lei, iar colindătorilor le sunt oferite produse în valoare de 6 lei – sunt aproximativ 7.200 de copii în unitățile preșcolare și școlare din Reghin și sunt estimați 2.500 de colindători care vin la Primărie.
Bine-bine, și ce vrem noi cu scrierea asta? În principal, răspunsul anticipează replica retardă “dacă se face de ce se face…” etc. – o cunoașteți: nimic, doar informăm asupra lucrurilor care se întâmplă. Iar ca sugestie pentru viitor, depinde de ce-și doresc cei pe care-i alegeți/i-ați ales să vă conducă orașul și pușculița acestuia: dacă vă doriți normalitate, aceste cadouri nu-și au rostul – banii respectivi putând fi alocați unor cursuri suplimentare pentru învățarea/păstrarea tradițiilor locale (dacă asta se dorește prin acest festival); dacă nu vă doriți civilizație, ci balcanism, atunci măcar faceți niște alocări financiare semnificative, pentru că așa lăsați impresia că doar vreți să punctați o acțiune („Gata, mă, am făcut-o și p-asta!”).
Denumirea festivalului vine de la legenda care spune că în vechime exista un tărâm magic de gheață, în care fulgii de nea cântau şi dansau necontenit.
Cătălin VISCHI