Foto: Radu Nuțiu

MOTIVAȚIA FALSULUI – Un oficial al Primăriei Tîrgu Mureș admite că au falsificat date în documentația proiectului de modernizare a iluminatului public

ILUMINAT PUBLIC. Date din documentația mega-proiectului de modernizare a iluminatului public din Tîrgu Mureș au fost falsificate, a recunoscut un oficial al Primăriei, pentru ca municipalitatea să obțină un punctaj superior la jurizarea pentru acordarea finanțării. Un “mic” fals administrativ pentru o mare realizare în interesul obștii.

 

Cum e acum

 

Iluminatul public în municipiul reședință de județ costă anual aproximativ 2,2 milioane de lei, adică o medie de 183.000 de lei pe lună, bani care, evident, sunt plătiți din resursele financiare ale orașului. La acești bani, se adaugă costuri cu mentenanța.

 

De ce costă atât de mult “lumina de pe stradă”? Pentru că sistemul de iluminat public e învechit – se face cu deja perimatele lămpi cu descărcări de gaze (respectiv, cu vapori de sodiu la presiune înaltă) – și crează dese disfuncţionalități (defecțiuni ale căror remedieri sunt costisitoare).

 

Cum poate să fie

 

Proiectul de modernizare a sistemului de iluminat public din Tîrgu Mureș (care are o titulatură kilometrică: Sistem de telegestiune pentru controlul interactiv al iluminatului public, utilizând comanda de la distanță a aprinderii/stingerii punctelor de iluminat) a fost întocmit de Construct Instal SRL din Sângeorgiu de Mureș și costă aproape 10 milioane de lei (9.918.364 lei – echivalentul a 2,1 milioane de euro), din care construcțiile și montajul efectiv au valoarea de aproape 5,6 milioane de lei).

 

Autoritatea publică locală din Tîrgu Mureș vizează obținerea, în acest sens, a unei finanțări nerambursabile din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Dacă proiectul va fi acceptat pentru finanțare, în Tîrgu Mureș se vor înlocui toate cele 589 de corpuri de iluminat stradal, urmând să se monteze lămpi de iluminat dimabile cu led (costă mult, aproape 4.000 de lei/bucată), unele (în zona pistei de karting de la Complexul Weekend) care nu necesită alimentare cu energie electrică de la rețeaua de distribuție (echipate cu panouri fotovoltaice și acumulatori), iar altele (în zonele trecerilor de pietoni) care vor funcționa cu senzori de mișcare, urmând să lumineze numai suprafața trecerilor pietonale.

 

Cea mai importantă modificare, însă, constă în construirea unui centru de telecomandă (dispecerat), de unde se va coordona toată activitatea de iluminat public stradal – toate cele 140 de puncte de aprindere din oraș, care sunt legate acum în cinci bucle, vor fi independente, fapt care presupune o depistare mult mai rapidă a defecțiunilor și intervenția nu va opri, ca până acum, sistarea energiei electrice pentru o mare parte din oraș.

 

Să fie bine…

 

Dacă se va primi finanțarea de 2,1 milioane de euro, proiectul de modernizare a sistemului de iluminat public din Tîrgu Mureș va fi implementat în trei ani, execuția efectivă începând din cel de-al doilea an (când vor fi realizate 65% din lucrările efective). Managerul acestui proiect este viceprimarul Makkai  Grigore/Gergely, cel căruia partidul său, UDMR Mureș, i-a cerut să demisioneze.

 

Să revenim, spre final, la enunțul din titlul scrierii: un oficial al Primăriei a recunoscut direct și public că în proiect au fost introduse date neconforme cu realitatea, adică false, pentru ca proiectul să obțină mai multe puncte în procesul de jurizare, implicit să fie acceptat la finanțare. Declarația publică și înregistrată video, audio și consemnată scriptic îi aparține lui Andrei Eugen Bugnar, șeful Biroului Energetic din cadrul Direcției Tehnice a Primăriei Tîrgu Mureș.

 

Întrebat – la ședința extraordinară a Consiliului Local Tîrgu Mureș din 16 octombrie, când au fost votați parametri tehnico-economici pe repede înainte, pentru că proiectul trebuia depus pentru finanțare – de consilierul municipal Radu Bălaș (POL) cu cât se va reduce consumul de energie în urma implementării proiectului, Bugnar a precizat: “Preconizăm, pe hârtie, (cu) 27%, ca să obţinem punctaj bun. 20% ar fi OK. Pe costurile cu mentenanţa, bineînţeles – dacă ţi se defectează un cablu sau ţi-l defectează – 20% ar fi ok, şi costurile cu mentenanţa, reparaţiile…”.

 

Falsul obligatoriu”

 

Declarația gonflării cu 7% a economiei care s-ar face pentru întreținerea sistemului de iluminat public în Tîrgu Mureș a trecut neobservată, proiectul a fost votat în unanimitate (ceea ce e benefic pentru comunitate), însă am considerat necesar să subliniem ceea ce a devenit deja o practică a serviciilor din sistemele administrative, cauzată de dorința de a obține finanțarea unor proiecte și de permisivitatea organismelor care stabilesc finanțările acestora. Până la urmă, reducerea cheltuielilor cu 20% a iluminatului public e o economie importantă în bugetele locale, dar, pentru a deveni eligibil la finanțare, acestea sunt gonflate artificial. Prin fals.

 

În contextul acestui exemplu, reducerea cheltuielilor cu 20% ar însemna o economie anuală de 440.000 de lei, adică aproape 100.000 de euro, bani pe care municipalitatea i-ar putea folosi pentru finanțarea altor proiecte de creștere a calității vieții (sigur, dacă se va primi finanțarea, banii economisiți nu vor fi folosiți pentru asta, ci, conform sistemului implementat de primarul Dorin Florea, banii se vor sifona tot pentru concerte și paranghelii electorale și pseudo-gratuite, activitate finanțată în primele 10 luni ale anului cu 722.000 de euro din bugetul local).

 

Cătălin VISCHI

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare