MOTIVUL – De ce au fost trimiși în judecată de DNA cei 6 din Clubul Sportiv „Mureșul” Târgu Mureș (directorul, contabila și 4 angajați) și un om de afaceri din Reghin

TRIMIȘI ÎN JUDECATĂ PENTRU CORUPȚIE. Așa cum msnews a anunțat public încă din 11 decembrie 2021 (detalii AICI), procurorii DNA Târgu Mureș au trimis în judecată, în stare de libertate, 7 inculpați, acuzați de fapte de corupție, 6 dintre aceștia fiind angajați ai Clubului Sportiv „Mureșul” Târgu Mureș (instituție publică subordonată Ministerului Tineretului și Sportului), în frunte cu directorul clubului, iar unul fiind un om de afaceri din municipiul Reghin.

 

Scrierea de față vă prezintă infracțiunile de care sunt acuzați cei 7 și detalii din rechizitoriul DNA. Astfel Iuliu Cosmin Pop (în foto mare sus), directorul Clubului Sportiv „Mureșul” Târgu Mureș, a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite și fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (2 acte materiale) – la alegerile locale din 2020, Pop a fost candidat PSD pentru Consiliul Local Târgu Mureș și Consiliul Județean Mureș.

 

Teodor Traian Todoran, administrator și proprietar al firmelor reghinene FTS Meuble și Group Project FTS (ambele producătoare de mobilă), pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite și fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (2 acte materiale).

 

Giorgeta Vasloban, contabil în cadrul Clubului Sportiv „Mureșul” Târgu Mureș, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite.

 

Márton József, Simona Chețan, Kmen Lajos și Szatmari Anna, angajați ai Clubului Sportiv „Mureșul” Târgu Mureș, pentru săvârșirea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

 

Conform rechizitoriului DNA, „Iuliu-Cosmin Pop, în calitate de director al Clubului Sportiv „Mureșul” Târgu Mureș, ar fi simulat cumpărarea de mobilier pentru bazinul de înot al clubului respectiv, prin încheierea și executarea, cu încălcarea legii, a unui contract de achiziție directă, demersuri puse în practică în baza unei înțelegeri cu administratorul unei firme. În realitate, deși nu a livrat mobilierul, firma respectivă ar fi primit 155.461 lei, sumă ce reprezintă pagubă în dauna clubului sportiv.

 

Pentru a justifica efectuarea plății, s-ar fi întocmit acte (note de recepție a mobilierului și a unui proces-verbal de custodie pentru acesta) care atestau o situație nereală și anume că produsele au fost lăsate în custodia furnizorului. În baza acestor acte s-a efectuat plata integrală a contravalorii mobilierului. TOATE documentele (încheierea contractului, emiterea facturii de livrare a mobilierului și nota de recepție) au fost semnate în aceeași zi, respectiv 22 decembrie 2020.

 

Ceilalți angajați ar fi sprijinit activitățile descrise în sensul în care ar fi semnat actele (nota de recepție cantitativă și valorică, viza de control financiar preventiv), care atestau în fals ca mobilierul intrase în custodia clubului.

 

Ulterior, în cursul urmăririi penale (la 1 aprilie 2021), mobilierul în discuție a fost recepționat de către beneficiar, astfel încât prejudiciul de 155.461 lei a fost acoperit, urmând a se recupera doar penalitățile și dobânzile aferente sumei plătite în avans de instituția publică”. Dosarul este judecat la Tribunalul Mureș.

 

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare