MUREȘ – 11 persoane reținute pentru deturnarea licitaţiilor publice şi fraude în domeniul societăţilor de pază

FRAUDE. În 18 octombrie și 13 noiembrie, poliţiştilor de investigare a criminalităţii economice din judeţul Mureş au desfășurat 94 de percheziţii domiciliare într-o acțiune de amploare pentru probarea activităţii infracţionale suspecte pentru comiterea infracţiunilor de deturnarea licitaţiilor publice, evaziune fiscală în formă continuată, spălarea banilor, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals.

 

Prejudiciul cauzat este de peste 2.200.000 de lei și în 19 noiembrie s-a dispus reținerea pentru 24 de ore față de 11 persoane. Percheziţiile au avut loc în 11 judeţe (Mureş, Alba, Argeş, Arad, Bistriţa-Năsăud, Bacău, Cluj, Ilfov, Iaşi, Mehedinţi şi Neamţ), fiind efectuate cu sprijinul Direcţiei Operaţiuni Speciale, Serviciului Judeţean Anticorupţie Mureş şi al jandarmilor, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureş.

 

Licitații trucate

 

Conform anchetatorilor, în perioada 2016-2018, reprezentanţii unei firme din Mureş care avea ca obiect de activitate servicii de pază au înfiinţat societăţi comerciale cu specific pază şi protecţie (dar şi alte obiecte de activitate) pe numele unor persoane interpuse.

 

Ulterior, firmele respective au participat la licitaţii privind prestarea de servicii de pază în favoarea unor instituţii publice şi private, pe baza unor înţelegeri anterioare legate de preţul oferit, astfel încât să iasă adjudecatară o firmă controlată de către membri grupului. Pentru îndeplinirea condiţiilor cerute pentru participarea la licitaţii aceştia ar fi procedat la falsificarea unor documente.

 

Pentru a eluda plata impozitului pe profit şi a TVA, în perioada 2011-2016, membrii societăţilor au înregistrat în actele contabile facturi fiscale de la 12 societăţi cu comportament fiscal neadecvat, reprezentând bunuri specifice activităţilor de pază, monitorizare şi dispecerat, de valori însemnate, care în realitate nu au fost livrate.

 

De asemenea, în perioada 2017-2018, firmele controlate de persoanele implicate în activitatea infracțională au importat autoturisme din spaţiul intracomunitar și le-au revândut unor persoane fizice, evitându-se plata TVA la bugetul statului.

 

Andrada VLAS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare