MUREȘ – Despre „dragostea mercantilă” dintre un negustor bătrân și o adolescentă vândută de tatăl său cu 10.000 de lei și-o căruță cu doi cai

FAPT REAL. Ce pasiuni, ce iubiri, ce patimi, ce tranzacții, ce șoapte, ce drame s-au consumat în Mureșul interbelic! Și ce investigații complexe, interogatorii, „reclamațiuni” și confesiuni au stârnit acestea :).

msnews readuce la viață o întâmplare reală, petrecută în anul 1934 și redescoperită dintr-o fericită (putem spune asta?) întâmplare: fascinanta poveste a unei iubiri de două zile dintre bătrânul negustor Froim Goldștein din Deda și o tânără în vârstă de 15 ani, frumoasa Deneș Rojica, fostă slujnică-n casa pădurarului Dănilă Moldovan din Stânceni.

 

Froim, cel „amorezat lulea”

 

În perioada interbelică, la poalele Călimanilor, acolo unde Mureșul iese zbuciumat din defileul Toplița – Deda, numele Goldștein zicea ceva. Adică… impunea, nu glumă. Și nici nu putea fi altfel, negustorul de origine evreiască reușind să strângă avere mare din comerțul ambulant pe ruta Reghin – Toplița, pe care-o parcurgea cu conștiinciozitate de metronom cu căruța-ncărcată de toate cele, dar „în special cu rachiuri și pietre de scăpărat” – pen’ că atunci, pe la 1934, focul se isca cu amnarul și dacă iască uscată mai aveau oamenii, iar amnarul nu era un obiect consumabil, de cremene aveau nevoie toți. Și de rachiu, evident – de necondamnat: cu ce să-ți amorțești serile lungi de iarnă dacă nu cu licoarea vândută de negustorul Froim, direct din căruță?

 

În fine, dar să lăsăm comerțul și s-ajungem la tranzacționarea iubirii, că ăsta ziceam că-i subiectul poveștii. De fiecare dată când se-ntorcea din periplul său de „comersant cu state vechi”, arhiva care păstrează cât o mai putea povestea asta spune că Froim poposea în casa pădurarului din Stânceni, un anume Dănilă Moldovan. Motivul era unul singur, „frumoasa slujnică Rojica, o țigancă” (astăzi se utilizează termenul „romă”, însă, departe de orice gând discriminatoriu, vom păstra termenul arhaic, pentru savoarea poveștii). La doar 15 ani împliniți, Rojica avea aceeași vârstă cu a fiului negustorului evreu, dar amorul nu ține cont de buletin.

 

Așa că, într-o zi, pe când se afla împreună cu stăpânul Rojicăi, pădurarul Dănilă, în casa fratelui acestuia (Ion Moldovan), Froim Goldștein l-a chemat la o discuție pe țiganul Piry Deneș, tatăl vitreg al tinerei fetei și i-a mărturisit acestuia că, deși căsătorit și bătrân, s-a amorezat lulea de Rojica. Ca-ntre speculanți, Piry Deneș i-a spus lui Goldștein că el n-are nimic împotrivă s-o ducă pe fată (mai ales că, înnebunit de iubirea ce i-o purta Rojicăi, evreul își bătuse nevasta și o izgonise împreună cu băiatul său de acasă), însă a fixat un preț: 10.000 de lei, căruța și cei doi cai ai negustorului. Prețul ar fi fost cerut pe considerent că, chipurile, Froim Goldștein ar fi putut s-o bată, s-o lase însărcinată sau s-o izgonească pe Rojica, așa cum făcuse cu soția sa.

 

N-o să credeți, dar s-a redactat un contract de mână în care au fost înscrise condițiile tranzacției prin care Rojica îi revenea lui Goldștein și chiar s-a băut aldămașul, în prezența martorilor (frații Moldovan). Apoi, Froim a luat fata și a plecat cu ea acasă.

 

Ancheta din Stânceni

 

Câțiva săteni, care au auzit tărășenia, l-au informat pe vajnicul șef de post, așa că jandarmul satului a demarat o anchetă. La început, Froim a negat totul, dar până la urmă a recunoscut: „Am cunoscut-o pe Rojica, de care, să spun drept, cât sunt de bătrân, m-am amorezat lulea. Era servitoare la el (n.mea, la pădurarul Dănilă Moldovan), iar într-o seară, când ne aflam strânși toți la Moldovan Ion (eu, stăpânul său și tatăl vitreg), le-am spus focul. Le-am cerut să-mi dea pe Rojica. Tatăl a vrut, dar mi-a cerut hârtie de mână prin care să-i garantez cu 10.000 de lei, caii și căruța mea în caz c-o gonesc sau dacă rămâne gravidă. Am făcut hârtie, am băut aldămașul, am luat fata și am plecat. Am trăit cu ea două zile și două nopți, iar a treia zi a plecat. Nu știu unde, am auzit că pe la Toplița.”.

 

Aceasta este declarația lui Goldștein, luată de șeful postului de jandarmi din Stânceni, care apoi a deschis o anchetă. Presa vremii a consemnat că acest caz „a produs o mare senzație și e viu comentat, iar șeful postului de jandarmi îl anchetează cu toată străjnicia pe Goldștein, având în vedere aspra pedeapsă a articolului 458 din noul Cod, în care e încadrat.”

 

Nu știu ce a pățit Froim Goldștein cel „amorezat lulea”, părăsit și apoi „anchetat cu străjnicie” – presa vremii a abandonat subiectul, luându-se cu altele mai politice sau mai administrative -, dar mi-ar plăcea să cred că bătrânul negustor Goldștein, care și-a consumat amorul în doar două zile ș-apoi a rămas și fără ibovnică și fără bani și fără cai și fără căruță, a învățat ceva din întâmplarea asta, repet, una reală, consumată în anul de grație 1934 pe actualul teritoriu al județului Mureș.

 

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare