MUREȘ – Raul Alin Boroș, fost consilier județean și consilier local, obligat de instanță să plătească 2 milioane de lei pentru „fapte ilicite intenționate”

GAME OVER. Raul Alin Boroș (fost consilier județean PNL și consilier local ALDE în Sâncraiu de Mureș) a fost obligat de instanța de judecată să plătească, din postură de administrator al firmei sale aflate în insolvență, Maradra SRL, aproape 2 milioane de lei (exact: 1.929.737,95 lei, echivalentul a peste 400.000 de euro).
Falitul cu Lexus
În 2016, cu foarte puțin timp înaintea expirării mandatului de consilier județean, Boroș (40 de ani) a trecut de la PNL Mureș la ALDE Mureș (unde a fost miruit cu funcția de secretar general al filialei județene), demisionând din funcția pe care o avea în forul deliberativ al județului. Apoi, a candidat din partea ALDE Mureș – sigur, fără succes – pentru funcția de primar în comuna Sâncraiu de Mureș și apoi pentru funcția de senator.
A fost pentru un an (2016-2017) consilier local ALDE în Sâncraiu de Mureș, dar a demisionat pentru că aspirațiile sale erau mai înalte decât un post de consilier comunal, dorindu-și un post de senator de Mureș (cum spuneam, n-a devenit, ceea ce n-a constituit nicio supriză, pentru că-n județ ALDE are o penetrabilitate apropiată de mulțimea vidă).
Tot în acel an (2016) a început și devoalarea problemelor cauzate de strălucitul mod în care-și manageria firma. În 2016, la momentul intrării în insolvență, firma lui Boroș înregistra datorii de peste 3,3 milioane de lei (exact: 3.379.232,04 lei), conform tabelului creditorilor, cei mai importanți creditori fiind Banca Transilvania (1,34 milioane de lei), Primăria Târgu Mureș (992.921 lei) și BDG Import SRL București (615.856,74 lei) – sigur, firma mai avea datorii și la Finanțe, E.ON, Electrica, Aquaserv și alte nouă firme.
De altfel, doi din primii trei creditori ai firmei lui Boroș (Banca Transilvania și BDG Import SRL) au cerut declanșarea procedurii de insolvență, admisă de instanță – Primăria Târgu Mureș, controlată de Dorin Florea, a fost mai împăciuitoare, mai tolerantă cu adunarea datoriilor în bugetul orașului. La doar 4 luni de la declanșarea procedurii de insolvență, firma lui Boroș este încadrată direct la faliment.
Adică, să se vândă ce mai are firma, pentru a se putea acoperi datoriile (sau măcar o parte din ele). Numai că firma autorizată desemnată pentru a lichida (vinde) bunurile sereleului de succes al lui Boroș a constat anul trecut că nu prea mai avea ce lichida, pentru că… Boroș a vândut cele 10 autovehicule ale firmei (un autoturism Lexus, 7 autoturisme Dacia, două autoutilitare – mărcile Dacia și Peugeot – și un ATV Linhai)!
Cui a vândut Boroș bunurile firmei care urma să fie declarată falită din cauza datoriilor pe care nu le mai putea plăti? Păi… tot lui. Mai exact unei alte firme pe care o deținea, respectiv sereleului Impera Vending Group.
Numai că în februarie 2019, instanța de judecată (Curtea de Apel Mureș) a decis definitiv, anularea actelor de vânzare-cumpărare a celor 10 mașini și un ATV încheiate între cele două firme ale lui Boroș și a dispus restabilirea situaţiei anterioare, în sensul că firma lui Boroș Impera Vending Group este obligată să restituie cele 10 mașini și un ATV firmei falite a lui Boroș Maradra SRL. Nu de alta, dar să aibă și oamenii ăia (lichidatorii judiciari) ce să vândă pentru a mai acoperi din datoriile cauzate de managementul inspirat al fostului consilier județean.
O insolvență cu “fapte ilicite intenționate”
După aventura cu vânzarea mașinilor de pe firma falită pe o altă firmă a sa, Boroș s-a trezit cu un nou proces, care s-a sfârșit, la fel, prost pentru el. Respectiv, la începutul acestui an, lichidatorul judiciar al Maradra SRL (cabinetele asociate de practicieni în insolvență Ciubucă) a cerut instanței mureșene atragerea răspunderii personale a administratorului firmei pentru intrarea în insolvenţă (respectiv a fostului candidat la Primăria Sâncraiu de Mureș și apoi la Senatul României).
Hotărârea a fost dată în primă instanță, însă nu figurează ca fiind contestată. Conform acesteia, Boroș a fost găsit vinovat de insolvența firmei Maradra SRL și este obligat de instanță să acopere o parte din datoriile firmei. Respectiv, din cei 3,8 milioane de lei, Boroș trebuie să plătească… aproape 2 milioane de lei (exact: 1.929.737,95 lei) + cheltuielile din procedură.
Suma va fi recuperată de la Boroș prin executare silită și va intra în contul firmei falite Maradra SRL de unde va fi repartizată acoperirii datoriilor, conform sentinței.
Conform motivării sentinței, citate de supervizor.ro, judecătorul sindic Natalia-Floarea Roman a considerat că “sunt întrunite cerinţele prevăzute (…) pentru angajarea răspunderii personale a pârâtului Boroș Raul Alin” pentru că “în speţă s-au dovedit atât faptele ilicite ale pârâtului Boroș Raul Alin – constând în folosirea în interes personal a activelor societăţii şi ascunderea sau deturnarea activului patrimonial – cât şi vinovăţia acestuia sub forma intenţiei – dovedită prin cunoaşterea exactă a datoriilor societăţii debitoare şi lipsa oricărei acţiuni de a le achita cu activele societăţii – precum şi raportul de cauzalitate între faptele acestuia şi prejudiciul care constă în ajungerea societăţii debitoare în stare de insolvenţă”.
Adică, Boroș trebuie să plătească din buzunarul propriu 2 milioane de lei din datoriile firmei sale, pentru că a comis intenționat fapte ilegale pentru a nu-și plăti datoriile.
Cătălin VISCHI