Makkai Grigore, Péter Ferenc, Dorin Florea, Sergiu Papuc

NEPUTINCIOȘII – În Târgu Mureș, a treia criză a salubrității în doar o jumătate de an, generată de incapacitatea autorităților de o gestiona

NAPOLI DE ROMÂNIA. Scurt remember calendaristic: februarie 2019 – în municipiul Târgu Mureș, gunoiul rămâne neridicat mai multe zile. Motivul: administratorului depozitului de la Sânpaul (asocierea Iridex Group Import Export SRL & Servicii Salubritate Bucureşti SA) refuză să primească pe rampă mașinile operatorului insolvent Salubriserv din cauză că acesta nu-și plătește facturile. Salubriserv nu-și plătește facturile, pentru că municipalitatea Târgu Mureș, strălucit controlată de primarul Dorin Florea, nu îi achită prestația serviciilor. Cerc vicios al rău-platnicilor.

 

Cei direct prejudiciați, târgumureșenii (care își achită facturile și nu prea înțeleg ce se întâmplă), asistă la detensionarea situației: apare viceprimarul pesedist Sergiu Papuc care recită cu elan patriotic neocomunist că situația “din Târgu Mureș nu se va mai repeta”, că a fost rezolvată (prin plata de către municipalitate a unor facturi restante către Salubriserv, care, la rândul ei, a plătit administratorului depozitului de deșeuri de la Sânpaul).

 

Martie 2019: la doar câteva zile de la patrioticul „nu se va mai repeta”, orașul redevine jegos, ca un trist remake al campanezului Napoli. Tomberoanele își revarsă generoase gunoaiele întregind un tablou nu doar insalubru ci ilegal, inducând o nouă criză în salubrizarea municipiului Târgu Mureș. Motivul: municitorii refuză să mai presteze serviciul, nemulțumiți de condițiile de salarizare și de muncă.

 

Administratorul judiciar al insolventului operator de salubritate, Dan Ciubucă, zice că angajații au fost “montați” să facă protestul. Un comando al Primăriei este trimis să detensioneze situația. Apar, pe cai albi etern-rezolvatorul Claudiu Sergiu Maior (foto mic dreapta), zis consilierul primarului, și viceprimarul Grigore Makkai. Se rezolvă iar situația care în urmă cu câteva zile “nu se va mai repeta”. Se repetă, public, că „situația nu se va mai repeta”.

 

Sigur, situația se repetă în august 2019. Gunoiul rămâne revărsat mai multe zile, tomberoanele-s pline în mijloc de vară, lege încălcată, nimeni nu e sancționat. Motivul celui de-al treilea episod din sevrajul salubrizării din Târgu Mureș este generat de… același motiv ca și în februarie: administratorul depozitul de deșeuri de la Sânpaul nu permite accesul mașinilor Salubriserv pentru că are facturi restante (vreo 3 milioane de lei). De data asta, municipalitatea zice (prin recitatorul dovedit de msnews ca fiind mincinos, detalii AICI) că-i cu plățile la zi. Salubriserv plătește o parte din restanțe și e lăsat să-și golească mașinile de gunoi.

 

Care-i schepsisul

 

Bagatelizarea problemei salubrizării unui oraș care e jegos, pute și-n care operatorul a încălcat în repetate rânduri legea, pe care primăria controlată de Florea îl plătește (cu foarte-foarte mulți bani, însă doar atunci când își amintește, sau când situația arde), dar nu-l sancționează niciodată, protejându-l ca și cum ar avea o dizabilitate, e cauzată de inconștiența administratorului urbei (în principal) și de administratorul județului (în secundar).

 

Explicația: zona Târgu Mureș este singura din cele șapte din județ în care Consiliul Județean Mureș nu au stabilit operatorul de salubrizare. În aceste condiții, sunt nefuncționale la parametri pentru care au fost făcuți și depozitul de la Sânpaul și întreg sistemul de management integrat al deșeurilor din Mureș (în care s-au vârât cu forța 45,2 milioane de euro – din care 6,5 milioane de euro din bugetul judeţului Mureș).

 

În contextul acestui joc de glezne întreținut instituțional de palierele controlate de Dorin Florea (ALDE) și Péter Ferenc (UDMR), în județul Mureș salubrizarea e doar o glumă proastă, care pute. Pute pregnant. Pentru că, deși s-au cheltuit 45,2 milioane de euro, sistemul de salubrizare este nefuncțional și permite întreținerea unor experimente de tip Salubriserv, o firmă care pare scăpată de sub orice control, niciodată sancționată (de instituțiile de mediu și de Primărie) atunci când nu transportă deșeurile menajare.

 

Poate nici n-ar trebui să subliniez asta… conform legii, o firmă care prestează serviciul public de salubrizare are OBLIGAȚIA “să plătească despăgubiri pentru întreruperea nejustificată a prestării serviciului și să acorde bonificații procentuale din valoarea facturii utilizatorilor în cazul prestării serviciului sub parametrii de calitate și cantitate prevăzuți în contractele de prestare”. În Târgu Mureș, dolce far niente. Concordie deplină și duhoare…

 

 

Bani mulți, obligații puține

 

Un ultim remember dintr-o scăpare a viceprimarului Makkai: “în Târgu Mureș, municipalitatea achită firmei Salubriserv 24 de milioane de lei pe an”. O comparație: în Baia Mare (oraș de dimensiuni asemănătoare cu Târgu Mureș), societatea de salubrizare este plătită cu 9,5 milioane de lei pe an.

 

Ghiciți ce? În Baia Mare sunt mai multe coșuri de gunoi, orașul e mult mai curat, NICIODATĂ nu a existat vreo sincopă în ridicarea gunoiului (sunt multe zone în care se ridică de două ori pe zi), societatea de salubritate are contracte directe cu populația (nu prin asociații, ca în Târgu Mureș), are baza proprie de producție și depozit temporar propriu de depozitare a gunoiului (până când SMID-ul din Maramureș devine funcțional), toate amenajările tehnice (containerele închise) sunt investiția societății  (nu a Primăriei, ca și în Târgu Mureș).

 

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare