OBLIGAȚII CONTRACTUALE – Într-un municipiu din Mureș, ținte nerealiste pentru colectarea selectivă a deșeurilor

DECIZII. Concesionarul serviciului de salubritate din Sighișoara, sereleul local Schuster Ecosal (subsidiara din municipiul mureșean a concernului austriac Saubermacher Dienstleistungs AG), este obligat prin contractul cu municipalitatea să colecteze selectiv în acest an 40% din cantitatea totală de deșeuri, în caz contrar urmând să fie sancționat cu reducerea valorii totale a contractului cu un procent cuprins între 2% și 8%.

 

Practic, dacă reușește colectarea selectivă a până la 10% din cantitatea totală de deșeuri colectată, contractul este diminuat cu 8%; până la 20% contractul este diminuat cu 6%; până la 30% contractul este diminuat cu 4%; iar între 30% și până la 40% contractul este diminuat cu 2%.

 

De asemenea, în acest an, Schuster Ecosal trebuie să recicleze 35% din totalul deșeurilor colectate din municipiul Sighișoara. Graficul anual de colectare selectivă a deșeurilor în Sighișoara trebuie să atingă, conform indicatorilor impuși de municipalitate, un procent de 50% în 2020, de 60% în 2021 și de 70% în anul 2022.

 

Conform specialiștilor din sistemul de salubritate consultați de msnews, “țintele impuse sunt imposibil de atins în condițiile gradului actual de conștientizare a populației privind colectarea selectivă. În acest moment, un procent de colectare selectivă de peste 65% este atins în UE doar în Germania. La noi, în 2001 se înregistra colectare selectivă pentru doar 1% din cantitatea totală, în 2004 procentul era de 3%. Se fac pași, dar mici”.

 

„Păstrez mari rezerve că în România, cineva poate recicla 35% din totalul deșeurilor. S-a făcut mai demult, dar nu foarte demult, un studiu extrem de aplicat și a rezultat că în România deșeurile menajere conțin circa 20% hârtie/carton, 15% plastic, 5% aluminiu/metal, 5% sticlă, 15% alte materiale și numai 40% resturi biodegradabile. Când fixezi o țintă, trebuie să iei în calcul și specificația zonei, nu doar să te raportezi la niște cifre. Nemții nu aruncă atâtea resturi biodegradabile ca și noi – ăsta ar fi doar un exemplu”, a precizat, pentru msnews, managerul unei mari firme de salubritate.

 

Poate e suficient și acest argument: în 2017, conform datelor oficiale deținute de Ministerul Mediului, România a avut o rată de reciclare a deşeurilor de aproximativ 5%, iar în 2018, de 7%.

 

Liviu DAMIAN

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare