OBLIGATORIU – Ce îi pune Primăria Reghin să muncească pe asistații social
MUNCĂ vs. AJUTOR SOCIAL. La sfârșitul anului trecut, în Reghin existau 190 de persoane care beneficiau de venitul minim garantat ca ajutor social. Dintre acestea, 133 erau înregistrate ca valide pentru a presta munci.
Din acest an, conform legii, persoanele beneficiare ale venitului minim garantat care sunt valide pentru muncă sunt obligate să presteze muncă în folosul comunității, în caz contrar nu mai primesc ajutorul social. De asemenea, primăriile trebuie să stabilească planul privind lucrările de interes local în care îi implică pe beneficiarii ajutorului social.
În 2019, în Reghin, beneficiarii de ajutor social vor fi obligați să participe la salubrizarea pârâurilor Trandafirilor, Temniței, Agricultorilor, a Canalului Morii, a Parcului Central, a zonelor centrale și de periferie și la curățatul manual al zăpezii. De asemenea, aceștia pot fi solicitați de Primăria Reghin să presteze alte intervenții ocazionate de apariția unor situații de urgență.
Practic, beneficiarii de ajutor social apți de muncă din Reghin trebuie să curețe resturile vegetale, să colecteze deșeurile reciclabile din zonele pe care le salubrizează, să măture aleile și să strângă frunzele, să curețe și să deblocheze șanțurile de scurgere, să efectueze lucrări de întreținere a acostamentelor, să răzuiască antiderapantul folosit pentru deszăpezire etc.
De efectuarea lucrărilor impuse de lege pentru beneficiarii de ajutor social apți de muncă va răspunde Compartimentul Igienă Publică din cadrul Direcției Asistență Socială Reghin.
Conform legii, pentru sumele acordate ca ajutor social, una sau mai multe persoane majore apte de muncă, raportat la cuantumul ajutorului social din familia beneficiară, au obligaţia de a presta lunar, la solicitarea primarului, acţiuni sau lucrări de interes local, fără a se putea depăşi regimul normal de lucru şi cu respectarea normelor de securitate şi igienă a muncii.
Andrada VLAS