ORAȘUL BIG BROTHER – Primarul Soós: „În 2021, se montează circa 200 de camere video în Târgu Mureș, până în 2024, aproximativ 1.000”

PLAN – MONITORIZARE. Primarul municipiului reședință de județ, Soós Zoltan, a împărtășit planul său de scădere a infracțiunilor în traficul rutier și a zonelor clandestine de depozitare a deșeurilor, precum și a creșterii siguranței copiilor: montarea a 1.000 de camere video în Târgu Mureș.

 

Edilul și-a propus să atingă acest obiectiv până la finalul mandatului, adică până în anul 2024. În primă fază, în anul 2021, planul vizează “amplasarea a aproximativ 200 de camere în intersecții și spațiile publice din oraș precum și în zonele limitrofe, cu precădere în cele de la marginea pădurilor și a terenurilor virane”.

 

Camerele video, despre care edilul a avertizat că vor fi „performante”, vor monitoriza depozitarea gunoaielor clandestine transportate ilegal în păduri și în zonele limitrofe ale orașului, însă vor fi amplasate și în intersecții și zonele cu circulație rutieră intensă (în speranța că “monitorizarea video va duce la o scădere semnificativă a infracțiunilor în trafic”), precum și în zonele școlilor, a instituțiilor publice, în zonele cu monumente/statui și la locurile de joacă ale copiilor (“pentru se va putea asigura o protecție sporită a acestora”).

 

Bine, acum ce vrem să vă comunicăm (suplimentar de ceea ce a comunicat edilul): că prețul (investiția) depinde de intrepretarea pe care o dă fiecare noțiunii de performant, o cameră de monitorizare video pentru spațiul exterior putând fi achiziționată cu sume cuprinse între 200 și 15.000 de lei.

 

Pentru o idee completă asupra costurilor mai adăugați-le pe cele aferente montajului, softului, mentenanței și sistemului de asistență/monitorizare/avertizare umană (personalul angajat care prestează în așa-numita “cameră de control”). Dar, poate că siguranța n-are niciun cost prea mare și, oricum, banii (publici) nu sunt o problemă (deși până mai ieri erau, cel puțin pentru Târgu Mureș – așa a zis edilul).

 

Pentru comparație: în Sibiu, sistemul de supraveghere video instalat este format din 123 de camere video și a costat (în 2019) 14,5 milioane de lei (costuri inițiale)… Sigur, nu ne comparăm noi cu Sibiul, dar alt exemplu n-am găsit.

 

Cătălin VISCHI

4 comments
  1. Costul fiecarei camere va fi recuperat prin amenzile date derbedeilor care savarsesc infractiuni.Cu timpul si derbedeii se vor conforma ,astfel ca nu vor fi infractiuni careafecteaza bugetul local.Nu vor fi distruse anual trotuarele,strazile,parcurile, nu va fi nevoie pentru eforturi in exces pentru curatenia orasului etc.

  2. O decizie proastă. În condiția în care Soos tocmai a repetat a mia oară că orașul a fost lăsat în datorii uriașe de Florea, investițiile imediate ar trebui să fie exclusiv în dezvoltare pentru a aduce plus valoare. Foarte bun articolul pentru că arată modul în care gândește economic primarul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare