ORDIN MINISTERIAL – Șeful CNAIR îi arată cartonașul roșu antreprenorului Straco Grup, de pe lotul de autostradă Chețani – Câmpia Turzii

AUTOSTRADĂ. Lotul 4 al Autostrăzii Transilvania (A3), în lungime de 15,7 kilometri, dintre Câmpia Turzii (jud. Cluj) și Chețani (jud. Mureș), despre care conducerea Ministerului Transporturilor a afirmat că urmează să fie dat în folosinţă în cursul acestui an are șanse ZERO de finalizare la termen. La finalul lunii trecute, stadiul fizic de realizare era de 22,5% și cel mai optimist scenariu al specialiștilor în infrastructură indică la finalul anului 2019 un grad de realizare de cel mult 60%.

 

Acesta este motivul pentru care ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a criticat de la fața locului parteneriatul cu antreprenorul Straco Grup SRL: “Sunt profund nemulţumit de modul în care s-a mobilizat constructorul. Antreprenorul de pe Cheţani-Câmpia Turzii va veni la domnul Neaga (n.red., astăzi, 17 aprilie 2019) pentru a avea o discuţie foarte aplicată. A avansat, dar mobilizarea de pe şantier este nesatisfăcătoare. Domnul Neaga (n.red., Narcis Neaga, directorul CNAIR) a convocat antreprenorul şi, dacă nu se mobilizează, vom trece la etapa următoare, probabil reziliem contractul”.

 

Care e adevărul

 

Straco Grup este un antreprenor român deținut de Alexandru Horpos (35%), Traian Horpos (25%), Vlad Ionel Vameșu (20%), Ioana Daniela Neacșu (10%) și Mihaela Șerban (10%), iar lucrarea lotului 4 al A3 are o poveste desprinsă din filmele despre tardivitate. Iată câteva date edificatoare…

 

Licitația pentru proiectare și execuție a fost lansată pe SEAP pe 22 iunie… 2014 (!), ofertele au fost deschise în 5 septembrie 2014 (!), iar desemnarea câștigătorului s-a făcut pe 27 ianuarie 2015. Contractul de execuție a fost semnar la 19 februarie 2015, dar ordinul de începere a lucrărilor a fost emis de autoritățile statului român abia la 4 mai 2016 (la 14 luni de la semnarea contractului!).

 

Numai că, halucinant, în acel moment nu exista autorizație de construire, care a fost emisă abia în 15 noiembrie 2017 (pentru 14,5 kilometri, a doua, pentru restul tronsonului, a fost emisă abia în 20 februarie 2018!). Pe lângă construcția propriu-zisă, au fost necesare proceduri suplimentare de exproprieri (pentru că soluțiile din proiect au fost modificate). Conform contractului, lucrarea trebuia finalizată în 16 luni (4 luni pentru proiectare și 12 de execuție în teren), termen se calculează din momentul în care s-au emis toate autorizațiile de construire.

 

Conform specialiștilor de la Asociaţia Pro Infrastructură, “cu mare dificultate şi doar printr-un efort susţinut al antreprenorului în următoarele 20 de luni, am putea spera la deschiderea traficului în decembrie 2020. Realist vorbind, vom circula pe aici abia în 2021”.

 

Vestea pozitivă, dacă există una în acest carambol în care statul își dă singur cu stângul în dreptul și apoi dă vina exclusiv pe constructor, este că pe tronsonul Iernut-Cheţani constructorul este în termen – termenul intrării în circulaţie pentru acest tronson este la sfârşitul acestui an.

 

Cătălin VISCHI

1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare