PIAȚA MUNCII – În 2020, deși economia a funcționat la turație redusă, în județul Mureș au fost depistați 223 de muncitori „la negru”
RAPORT OFICIAL. Conform unui raport oficial al Ministerului Muncii și Protecției Sociale, în anul 2020, deși Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Mureș a făcut printre cele mai puține controale din țară pentru depistarea muncii “la negru” (528, doar în Mehedinți s-au făcut mai puține la nivel județean), în județul Mureș au fost depistate 223 de persoane care desfășurau muncă fără forme legale – județul situându-se pe locul 11 în țară în privința muncitorilor depistați că lucrează „la negru”.
Până în acest an, administratorii firmelor care foloseau lucrători „la negru” erau amendați cu câte 20.000 de lei pentru fiecare lucrător fără forme legale, până la 100.000 de lei, iar dacă erau depistate mai mult de 5 persoane fără contract individual de muncă, Codul Muncii prevedea pedepse cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
Asta era scriptic. Ce se întâmpla, faptic? De cele mai multe ori, angajatorii în culpă care contestau sancțiunea, primeau de la judecatori doar o amendă administrativă de maximum 1.000 de lei, pe motiv că fapta nu constituia pericol public. Deci nici nu făceau închisoare, nici nu plăteau amenzi mari, de până la 20.000 de lei pentru fiecare lucrător luat la muncă ilegal.
În 2021, conform unei Ordonanțe de Urgență a Guvernului, a fost eliminată posibilitatea sancțiunii cu închisoarea, stabilindu-se doar că angajatorii care primesc la muncă persoane fără forme legale vor fi amendați cu cel puțin 100.000 de lei, reprezentând câte 20.000 de lei pentru fiecare lucrator în cauză. În mod practic, această modificare îi lipsește pe angajatori de posibilitatea contestării unei sancțiuni penale (în urma căreia se constata că nu reprezintă pericol public și scăpau cu o amendă mică) și le ia banii. Mulți: 100.000 de lei angajatorilor care angajează minimum 5 lucrători fără forme legale.
Vali STOICA