PONT – Recomandare pentru România: „Cereți cofinanțarea studiului de fezabilitate pentru autostrada Târgu-Mureş – Iaşi – Ungheni”

AUTOSTRADĂ. Comisarul european Corina Creţu a remis Guvernului României o scrisoare în care se declară “extrem de îngrijorată” cu privire la planificarea şi implementarea proiectelor de infrastructură de transport care sunt cofinanţate de Fondul de coeziune şi de Fondul european de dezvoltare regională (FEDER) în România.
Astfel, pregătirea tehnică (studiile de fezabiliate, aflate „în curs de realizare”, conform CNANDR) pentru autostrada Tîrgu Mureș – Iași – Ungheni (310,3 kilometri – investiție estimată la 6,14 miliarde de euro), concepută ca alternativă mai atractivă pentru traficul internaţional de tranzit dintre Coridoarele de Transport Pan-european IV şi IX, poate fi cofinanțată prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM).

„Bugetele actuale destinate întreţinerii reţelelor rutiere şi feroviare din România nu sunt suficiente. (…) În timp ce Ministerul Fondurilor Europene reprezintă autoritatea de management, Ministerul Transporturilor este un organism intermediar în cadrul POIM şi, prin urmare, trebuie să îşi asume mai multe responsabilităţi pentru succesul programului, în general, şi a proiectelor de transport, în special. În acest sens, este important să se accelereze pregătirea unui portofoliu lărgit de proiecte mature ce ar putea fi finanţate spre sfârşitul perioadei curente de programare sau la începutul perioadei următoare.
De exemplu, pentru Autostrada Montana, de-a lungul coridorului Târgu Mureş-Iaşi şi pentru conectarea cu Moldova, înţeleg că vor fi încheiate contracte pentru pregătirea tehnică a secţiunii Târgu-Mureş-Iaşi-Ungheni, costul acestora putând fi deja cofinanţat prin POIM”, a exemplificat Corina Crețu, comisar pentru Politica Regională al Comisiei Europene.
Nesfârșitul SF
În anul 2007, în vederea alegerii traseului optim, a fost realizat unui Studiu de Prefezabilitate – în valoare de 800.000 de euro. În 2009, Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale (CNADNR) a dispus realizarea Studiului de Fezabilitate (SF) propriu-zis, pe trei tronsoane distincte: Târgu Mureș-Ditrău (91,6 km – întocmit de Search Corporation SRL), Ditrău-Târgu Neamț (118,1 km – întocmit de Iptana SA) și Târgu Neamț-Iași-Ungheni (100,6 km – întocmit de Inocsa SRL). Acest SF a costat 4 milioane de euro.
În iunie 2014, după ce Comisia Europeană a inclus traseul de autostrăzi Timișoara-Sebeș-Turda-Târgu-Mureș-Iași-Ungheni în noua rețea trans-europeană centrală de transport TEN-T Core, CNADNR a scos la licitație proiectul pentru revizuirea și actualizarea SF-ului pentru cele trei sectoare ale autostrăzii Târgu Mureș-Iași. La această actualizare a SF-ului, aflată „în curs de realizare”, se referă comisarul european Crețu.
Cătălin VISCHI