PRIORITĂȚI – Noroc că nu poate artistul: cum a fost înlocuită execuția unui portret cu montarea unui sistem antiefracție

REGHIN. La Muzeul Etnografic din Reghin era prevăzută în acest an o investiție de 8.000 de lei prin care se realiza pe sediul muzeului portretul lui Anton Badea, cel care a întemeiat instituția muzeală din municipiul mureșean și care dă și denumirea acesteia.
Între timp, s-a sesizat faptul că, de fapt, clădirea are nevoie stringentă de un sistem de antiefracție și nu de pictarea portretului. Dar banii pentru lucrurile importante, știți, sunt puțini, noroc (pentru normalitatea priorităților muzeului) că artistul care trebuia să realizeze portretul lui Anton Badea, medalion arhitectural, fapt pentru care inițial a fost repartizată această sumă (8.000 de lei) din bugetul local, a anunțat că nu mai poate realiza lucrarea în acest an.
Așa că s-a amânat investiția în pictură și s-a repartizat suma de 9.000 de lei pentru achiziția și montarea respectivului sistem. Subliniere: vechiul sistem de securitate este nefuncțional, nu mai poate fi reparat, așa că muzeul funcționează… fără.
Ca-n povești, totul e rău, dar se poate termina cu bine în pofida intervenției defectuase a decidenților: așa că, firma locală Electroklim, care a avansat oferta pentru achiziția și montarea noului sistem de antiefracție al muzeului reghinean, o să execute lucrarea estimată la 8.369,52 de lei (din care vreo 4.500 de lei sunt componentele sistemului și 4.000 de lei manopera – sumele cuprind TVA).
Clădirea care adăpostește Muzeul Etnografic „Anton Badea” din Reghin este edificată în anul 1892, inițial ca locuință (apoi a servit și ca sediu de școală de meserii) și este declarată monument istoric de categoria A (de relevanță națională), cu restaurare în perioada 1989-1990.
Muzeul Etnografic din Reghin a fost înființat în anul 1960 de Anton Badea, 10 ani mai târziu fiind declarat muzeu județean. Aici sunt conservate peste 5.800 de obiecte, 13.000 de fotografii și diapozitive, 80 de filme etnografice – monumente de arhitectură, instalații tehnice și obiecte de artă populară din peste 900 de așezări rurale din județul Mureș și județele limitrofe.
Cătălin VISCHI