PROBLEMĂ – În România sunt doar şase coordonatori regionali ai Agenţiei Naţionale de Transplant, din care unul în Tîrgu Mureș

TRANSPLANT. În acest moment, în România mai există doar şase coordonatori regionali ai Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT), angajaţi cu jumătate de normă, a precizat directorul ANR, Anca Baculea, înaintea reuniunii naţionale a coordonatorilor de transplant din acest weekend, din Cluj-Napoca, întrunire prin care se încercă „resuscitarea activității de transplant din România, care este foarte scăzută în ultima perioadă”.
Cei șase coordonatori regionali de transplant sunt din București, Cluj-Napoca, Timișoara (doi), Iași și Tîrgu Mureș. Decizia întrunirii conducerii ANT cu coordonatorii de transplant a fost cauzată de reducerea activității de transplant (atât a pacienţilor transplantaţi, cât şi a identificării donatorilor în moarte cerebrală) – în acest an, s-au prelevat organe de la doar 44 de donatori în moarte cerebrală, față de 130 în 2016, principalele probleme fiind neobținerea acordului familiei pacientului aflat în moarte cerebrală și… lipsa de motivare a celor care se pot implica în activitatea de transplant.
Coordonatorul regional de transplant din județul Mureș este dr. Corina Delia Popoviciu (51 de ani), medic primar chirug și asistent universitar la UMFST Tîrgu Mureș, care face parte și din grupul tehnic al experţilor români pentru țesuturi, celule, organe şi transplant – desemnat de Ministerul Sănătății să elaboreze puncte de vedere asupra documentelor aflate în dezbaterea UE (din acest grup tehnic de experți mai fac parte doi medici mureșeni, Monica Isăilă și Sorana Lixandru).
Coordonatorul unui centru regional de transplant are misiunea de a identifica pacienții care prezintă semne de moarte cerebrală, de a informa familia și de a obține consimţământul pentru donarea de organe.
Andrada VLAS