PROGRAM COMPLET – Ce filme vor fi proiectate în Tîrgu Mureș cu ocazia celor trei zile de Festival al Filmului European

EVENIMENT. Șapte filme vor fi proiectate în municipiul Tîrgu Mureș, la Cinematograful Arta, în perioada 18-20 mai, cu prilejul Festivalului Filmului European,  eveniment aflat la a 22-a ediție, care în acest an se desfășoară în opt orașe din România (cu 60 de proiecții cinematografice) printre care și municipiul reședință al județului Mureș.

 

Vineri, 18 mai

 

„Sărutând-o pe Candice”

Deschiderea este făcută, în 18 mai, ora 19, la Cinematograful Arta, cu drama „Sărutând-o pe Candice” (Kissing Candice, producție Irlanda – Marea Britanie, 2017), în regia și scenariul lui Aoife McArdle, film premiat cu Toronto IFF, Best Breakthrough Feature (Boston Irish FF), Berlin IFF, Cleveland IFF, Dublin IFF, Glasgow FF, Prague IFF, Irish Film and Television Awards. Un debut emoționant și impresionant din punct de vedere vizual. Candice are 17 ani, visează să se mute din orășelul de la malul mării în care trăiește și își găsește consolare în propria imaginație. Deziluzia ei se transformă în obsesie pentru un străin aflat la ananghie, motiv din care ajunge să aibă probleme cu o bandă locală periculoasă.

 

Sâmbătă, 20 mai

 

„Trenuri bine păzite”

În 19 mai, ziua debutează la ora 15, cu un film de Oscar, o comedie dramatică: „Trenuri bine păzite” (Cehoslovacia, 1966), în regia lui Jiří Menzel. Acțiunea se petrece într-o gară izolată din Cehoslovacia ocupată de germani, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și urmărește maturizarea adolescentului timid pe nume Miloš, proaspăt angajat al gării. Grija cea mai mare a tânărului, în ciuda turbulențelor create de război și a furiei reprimate a oamenilor din jurul său, este să scape de virginitate. Film premiat în 1967 cu Oscar for Best Foreign Language Film (Academy Awards).

 

„Casa de la malul mării”

Cel de-al doilea film prezentat sâmbătă, 19 mai, începe la ora 17: „Casa de la malul mării” (Franța, 2017), o dramă regizată de Robert Guédiguian, cu Ariane Ascaride, Jean-Pierre Darroussin, Anaïs Demoustier, Gérard Meylan. Un portret sincer și plin de speranță a trei frați care se regăsesc în mod neașteptat în casa copilăriei lor. Într-un mic golf lângă Marsilia, în plină iarnă, Angèle, Joseph și Armand se întorc în casa tatălui lor grav bolnav. Angèle este actriță și trăiește în Paris, Joseph tocmai s-a îndrăgostit de o fată care are jumătate din vârsta lui, iar Armand este singurul care a rămas în Marsilia pentru a se ocupa de restaurantul familiei. Este un moment important pentru cei trei frați, un moment al reflecțiilor asupra vieții lor și mai ales asupra a ceea ce au moștenit… Film premiat cu Venice FF (SIGNIS, UNIMED Awards), Toronto IFF, San Sebastián IFF.

 

„Rock’n’Roll”

În fine, al treilea film prezentat sâmbătă, 19 mai, începe la ora 18.45: „Rock’n Roll” (Franța, 2017), comedie regizată de Guillaume Canet, cu Guillaume Canet, Marion Cotillard, Johnny Hallyday, Fanny Ardant, Gilles Lellouche. „O glumă pentru cunoscători, foarte bine spusă. În Rock’n Roll, Guillaume Canet duce autocompătimirea – sau e supramărirea? – și genul de satiră a celebrității la un nou nivel”, scrie „The Hollywood Reporter”.

 

Guillaume Canet, 43 ani, are o viață împlinită și deține totul pentru a fi fericit… În timpul ununei filmări, o tânără și frumoasă actriță îi taie elanul spunându-i că nu este foarte rock și că de fapt nu a fost niciodată, dar îi dă lovitura de grație atunci când îi spune că a coborât foarte mult în lista actorilor cool. Viața de familie cu Marion, fiul lor, casa de la țară, caii, toate îi dau o imagine demodată și deloc sexy… Guillaume înțelege că trebuie să schimbe ceva de urgență. Și va merge departe, foarte departe, sub privirile uluite și neajutorate ale celor din jurul lui. Film premiat la Hamburg Film Festival 2017.

 

Duminică, 20 mai

 

„Linia telefonică”

În ultima zi a Festivalului Filmului European, în Târgu Mureș, la Cinematograful Arta, vor fi prezentate tot trei filme, cu începere de la ora 15. Primul film, „Linia telefonică” (Grecia, 2016), dramă regizată de Vasilis Mazomenos. O simfonie năucitoare despre înfrângerea omenirii. Grecia zilelor noastre. Șapte povești diferite despre șapte persoane care au ajuns la limita puterilor și simt cum viețile lor se destramă. Ce au în comun acești oameni? Un ultim și disperat apel telefonic către centrul de sprijin psihologic, numit linia vieții. Este ultima lor speranță. Cum nimeni nu îi poate de fapt ajuta, nici aici, toți ajung să reprezinte o altă pagină a tragediei grecești contemporane. Film premiat cu Tallinn Black Nights FF 2016, Award of Merit (Accolade Competition), Odysseus Award (London Greek FF), Best Director (Maverick Movie Awards), Athens Panorama of European Cinema, Blow-Up Chicago International Arthouse FF, Fantasporto, Los Angeles Greek FF și Hellenic Film Academy Awards 2018.

 

„Poveste de succes”

Al doilea film al zilei începe la ora 17 și este „Poveste de succes” (Danemarca, 2017), documentar regizat de Kaspar Astrup Schröder. Potrivit „The Wall Street Journal”, Bjarke Ingels a devenit rapid unul dintre cele mai mari staruri ale lumii designului, iar numele său a apărut în Top 100 Cei mai importanți oameni al revistei TIME. Filmul reprezintă o incursiune minuțioasă în viața creativă a arhitectului, surprinzând totodată și efortul său de a-și menține identitatea. „Poveste de succes” îl urmărește pe Bjarke pe parcursul a 6 ani, timp în care se străduiește să ducă la bun sfârșit cele mai mari proiecte ale sale de până atunci, blocul-turn newyorkez W57 și World Trade Center 2.

 

„Localul”

În fine, ultimul film al evenimentului începe la ora 19 și este “Localul” (Italia, 2017), o comedie regizată de Paolo Genovese, cu Valerio Mastandrea, Marco Giallini, Alessandro Borghi, Silvio Muccino, Alba Rohrwacher. Un om misterios stă în fiecare zi la aceeași masă a aceluiași restaurant. Acceptă să satisfacă dorințele tuturor vizitatorilor săi, cerându-le la schimb să îndeplinească anumite sarcini. Cât de departe vor merge aceștia pentru a obține ceea ce vor?

 

Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, cu sprijinul Reprezentanţei Comisiei Europene, al Biroului de Informare al Parlamentului European şi EUNIC România, în parteneriat cu ambasadele, centrele şi institutele culturale europene.

 

msnews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare