PROIECT FAIN – Tîrgu Mureș poate deveni oraș liber pentru performanțe artistice stradale

STREET ART. Artiști de teatru sau pantomimă, păpușari, cântăreți sau muzicieni, acrobați, iluzioniști sau contorsioniști, clowni, jongleuri sau dansatori, artiști plastici sau realizatori de grafitti ori “încremeniți” în sculpturi vii se vor putea desfășura autorizat în municipiul Tîrgu Mureș, dacă un proiect al consilierului local Vajda György (în foto mic) va deveni hotărâre a forului deliberativ al urbei.

 

Practic, proiectul vizează „aprobarea regulamentului de desfășurare a performanțelor artistice stradale  în municipiul din Tîrgu Mureș”, iar inițiatorul său susține că orașul are o mare tradiție culturală, numeroase instituții și organizații de gen, precum și tineri talentați cărora li se poate crea posibilitatea afirmării artistice prin reglementarea activității artistice în acest mod.

 

Bazat pe conceptul “Artă pentru toți”, performanța de artă stradală este actul de cultură desfășurat în public, în spațiu deschis, fără scenă amenajată, și se practică în numeroase orașe (chiar și în România) fiind și o formă de atracție turistică. În proiectul său, Vajda György susține că a studiat regulamentele similare aplicate în metropole din America de Nord și Europa.

 

Regulamentul definește performanța artistică stradală, menționează care artiști pot solicita Primăriei licența pentru acest gen de activitate (de pildă se menționează expres că sunt interzise jocurile de noroc), modul în care se poate solicita autorizarea (care va fi decisă de o comisie alcătuită din reprezentanți ai unor instituții de cultură și administrative, aceasta urmând să decidă și dacă solicitantul poate primi licența și locația unde acesta va performa).

 

Artiștii stradali va trebui să achite o taxă Primăriei (100 de lei/an, pentru ocuparea domeniului public – elevii Liceului Vocațional de Artă și studenții Academiei de Artă din Tîrgu Mureș sunt scutiți de taxă) și vor avea interdicție pentru folosirea amplificatoarelor sau instrumentelor muzicale electronice și a… tobelor (!). Adică-i voie doar cu instrumente acustice, între orele 10-20, iar în weekend între 10-22. Cu câteva amendamente, ideea e faină și, mai ales, spectaculoasă în acest oraș disciplinat parcă prea drastic de șefii administrației locale.

 

Printre regulile care pot fi corectate: dacă artistul are succes (adică dacă se-ngrămădește lumea, că-i place), Poliția locală poate interveni pentru dispersarea publicului (pe considerent că ar fi obstrucționată circulația pietonală); interdicția activității artistice în fața spitalelor (eu i-aș încuraja chiar să meargă-n spitale – imaginați-vă reacția copiilor de la oncologie pediatrică la un spectacol susținut de un clown, un mim…); interdicția comercializării creațiilor expuse de artiști plastici cu excepția portretelor realizate la fața locului.

 

În fine, sunt peste 30 de reguli :). Puțin… prea închistat. Dar ideea, repet, e faină. Urmărim (pentru a vă informa) dacă se va și implementa, însă am ținut să o facem publică, tocmai pentru că avem credința că ideile bune trebuie promovate.

 

Cătălin VISCHI

1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare