PROMOVARE – Reuniunea satelor vs. Awake Festival: CJ Maramureș, 75.000 de euro și 2.000 de persoane vs. CJ Mureș 54.000 de euro și 30.000 de persoane

EFECT. Fără nici cea mai mică intenție a unei lecții de contabilitate, literele astea-nșiruite și-au propus să consemneze o observație privind alocările financiare din pușculița publică a județelor Maramureș și Mureș către două manifestări artistice, lăudabile și extrem de diferite: Satele Unite ale României și Awake Festival. Au avut loc în aceeași perioadă și au fost concepute după o strategie eminamente estică, alterată, simplistă și discutabilă – având cea mai mare parte a finanțărilor din bugetele consiliilor județene -, așa că această comparație a devenit de expus public și rezultatul „fizic” al acestor evenimente.
Maramureș
Satele Unite ale României a avut evenimentul principal, Reuniunea satelor, în 18-19 august, în satul Săpânța – “o chemare către comunități reprezentând toate țările etnografice ale României să fie gazde pentru o petrecere centenară” (organizatorul principal al evenimentului din comuna Săpânţa, irlandezul Peter Hurley: „(Este) o horă mare, o repetiţie pentru adunarea de 1 Decembrie de la Alba Iulia”).
Consiliul Județean Maramureș (președintele Gabriel Valer Zetea a promovat în plen această manifestare, ca un veritabil acționar al evenimentului) a contribuit cu 346.681 lei (un „dar al miresei” substanțial, echivalentul a aproape 75.000 de euro). Au fost prezenți “peste 500 de participanți” (din România, Ungaria, Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina – s-a asigurat transportul, cazarea și trei mese pe zi timp de trei zile) și vreo 1.500 de interesați (2.000 de persoane, în total, în condițiile în care participarea a fost gratuită), conform partenerilor media aleși de organizatori. Președintele CJ Maramureș, Zetea, a urcat pe scenă și a ținut plictisitorul speech din dotare.
Mureș
Awake Festival, primul festival boutique din România (denumit așa datorită stilurilor diferite de muzică prezente: rock eclectic, muzică simfonică, electronică, R&B, pop, trip hop etc.). A fost doar la ediția a doua, a avut loc tot într-un sat, Gornești, în perioada 17-19 august, și a fost susținut financiar, în cea mai mare parte, de autoritatea județeană (ca și în Maramureș).
Consiliul Județean Mureș cu suma de 250.000 lei (echivalentul a aproape 54.000 de euro). Au participat aproximativ 30.000 de persoane (cam din toată Europa civilizată), în condițiile în care participarea a fost cu bilete, biletul pentru o zi costând 99 de lei, iar cazarea s-a făcut “la cort”. Abonamentele s-au epuziat cu mult timp înaintea manifestării. Președintele CJ Mureș, Péter Ferenc, nu doar că nu a urcat pe scenă și nu a ținut plictisitorul speech politicianist, ci nici măcar n-a fost prezent (măcar nu oficial).
Doar am pus în balanță două evenimente finanțate din bani publici și efectul acestora, doar se spune (public) că prin acestea se promovează turismul local…
Cătălin VISCHI