REACȚIE – Șase localități din județul Mureș s-au săturat de modul în care este gestionat Programul „Laptele și cornul” și au decis să-l administreze pe plan local

LAPTE & CORN & MĂR. Începând din 2017, prin lege, copiilor de la grădinițele și școlile din România li se acordă în mod gratuit fructe, lapte, produse lactate și produse de panificație (a fost o modificare prin suplimentare a programului inițiat în 2002).

 

Pentru că valoarea zilnică a acestor produse au o limită financiară extrem de redusă, produsele sunt de cea mai proastă calitate, dar nimănui nu pare să-i pese de asta, nici de faptul că multe produse sunt efectiv aruncate la gunoi, sau că în perioada stării de urgență, când unitățile de învățământ au fost închise, programul a fost lăsat să continue nestingherit și inutil, fapt care s-a soldat cu expirarea respectivelor produse, care, evident, și-au găsit locul tot în gunoi.

 

Scrierea de față este despre un precedent pe care-l înregistrează în acest an județul Mureș, unde șase localități (UAT-uri) s-au cam săturat de modul defectuos în care autoritățile statului și județului gestionează programul, părând că fac doar pentru a mai bifa ceva, și au decis să-l administreze fiecare singur, pe plan local.

 

Precedentul s-a înregistrat anul școlar trecut, când administrația județului Mureș a încheiat contracte cu FrieslandCampina (pentru lapte și produse lactate), Logistic Media Pop Art (pentru fructe) și Grandpan Dor (pentru produse de panificație), însă administrația orașului Miercurea Nirajului și-a asumat (prin hotărârea forului delibrativ) organizarea și derularea programului la nivel local.

 

În acest an, Miercurea Nirajului a ales să continue în aceeași notă (de unde se deduce că au ieșit mai bine anul trecut), însă i s-au mai alăturat încă 5 comune din județ: Chibed, Gălești, Gornești, Păsăreni și Eremitu. Restul UAT-urilor din județ, continuă pe linia clasică și în acest an școlar, lăsând atribuirea contractelor și derularea programului în seama administrației județene.

 

În județul Mureș, peste 58.000 de copii beneficiază de “Programul pentru Școli al României” și primesc două zile lapte și corn, două zile mere și biscuți și într-o zi sana și corn în valoare de… aproape 10 milioane de lei pe an.

 

Andrada VLAS

3 comments
  1. Programul laptele si cornul este o prostie. Ajuta doar pe acei care au castigat licitatiile pentru aceasta prestatie.Hranirea copiilor este datoria parintilor.Statul are menirea sa ajute parintii cu locuri de munca si salarii decente pentru ca acestia sa poata hranii copii lor.Doar in cazuri extreme (abandon,saracie crunta,violenta,handicap,sclavie etc). ar trebui sa intervina ajutorul de stat.Scolile si administratiile locale ar trebui sa cunoasca deja in anul 2020 familiile nevoiase din teritoriile lor si sa le ajute conform legilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare