REGRES – Ce se întâmplă cu Azomureș: cel mai mare producător de îngrășăminte chimice a raportat un profit net de doar 0,17%, cel mai mic din ultimii 10 ani

EXCLUSIV. Cel mai mare producător de îngrășăminte chimice din România, Azomureș SA Tîrgu Mureș, a raportat anul trecut cel mai mic profit din ultimii 10 ani, puțin peste 546.000 de euro (respectiv 2.514.807 de lei). Profitul anului 2017 reprezintă doar 1,71% din profitul raportat de companie în anul 2016, deși cifra de afaceri a fost sensibil egală în cei doi ani, de 1,4 miliarde de lei. Practic, doar în 2006, când firma a încheiat anul pe pierdere, a fost un an mai prost din punct de vedere financiar pentru Azomureș.

 

Ce s-a întâmplat în 2017 cu Azomureș, compania din patrimoniul traderului elvețian de îngrășăminte chimice și cereale Ameropa Holding AG, firma mureșeană fiind ani de-a rândul în top 10 al celor mai profitabile companii din România?

 

Analiză rece

 

În afara tensiunilor cauzate dintre conducerea Azomureș SA și Sindicatul Alternativa 2002 legate de încheierea unui nou Contract Colectiv de Muncă (CCM) – tensiuni prelungite, chiar s-a anunțat declanșarea unui conflict colectiv de muncă, depunerea unei plângeri penală pentru șantaj, s-a cerut arbitrajul Comisiei de Dialog Social a Judeţului Mureş -, nu s-au prea rupt norii. Constatam, o cifră de afaceri similară cu cea din 2016, cam aceleași active, angajați mai puțini cu vreo 50…

 

De semnalat poate că situația semnării anuale  a contractelor colective de muncă (benefică pentru salariați, desigur), seamănă cu un șmen pur balcanic, în care se achită o tranșă la semnare (anul trecut a fost de 600 lei/angajat, anul ăsta e de 800 lei/angajat).

 

Pentru patronat pare o izbăvire încheierea CCM-ului, cu acele tragicomice majorări minuscule, care seamănă cu picătura chinezească. În fiecare an, încă un strop la salariile din Lumea a III-a UE. Până la urmă există o logică în asta: toți cei care au venit aici să facă bani, au venit mai ales pentru mâna de lucru ieftină. Când aceasta se va apropia de costurile din vestul UE, o să-și facă bagajele și pleacă. Nu e niciun secret în strategia asta a bonomului venit să investească în fostul stat comunist din estul Europei.

 

Ce mai e demn de subliniat în contextul CCM – profit net declarat? Un aspect: conform CCM-ului, patronatul trebuie să acorde o bonificație financiară angajaților (numit bonus de performanță). Practic, un procent convenit în negocierile cu sindicatul (anul acesta e 1,5% din salariul de bază), care se aplică în fiecare lună lucrată.

 

Numai că această bonificație este condiționată de profitul net, cumulată, după validarea situației financiare a firmei. Conform CCM-ului din 2018, bonusul de performanță se acordă dacă Azomureș va realiza în acest an un profit net de 65 de milioane de lei. Repet, anul trecut profitul net a fost de 2,5 milioane de lei. În 2017, conform CCM-ului, bonusul de performanță lunar a fost stabilit la 3%. Logic, în condițiile date, nu s-a acordat. Dar sună bine.

 

O nouă tranzacție?

 

La finalul scrierii, vă acord și eu un bonus: o informație suplimentară despre firma mureșeană cumpărată în martie 2012 de Ameropa Holding AG, prin intermediul Pelican Fertilizers, cu 54 de milioane de euro. Conform unor surse bursiere, în acest an la capitolul “Oportunități care pot fi implicate în tranzacții de tip M&A” este inclusă și Azomureș.

 

O explicație relativ simplificată: M&A (o prescurtare argotică de la „Mergers and Acquisitions” se referă la fuziuni și achiziții, iar o tranzacție M&A include modificarea structurii de proprietate a unei afaceri (se poate face în trei feluri: tranzacții de acțiuni, tranzacți de active și fuziuni). Practic, o tranzactie M&A poate fi o etapă sau chiar scopul final al unei succesiuni de operațiuni de reorganizare și/sau de restructurare a unei activități corporatiste.

 

Cătălin VISCHI

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare