RELIGIE FISCALĂ – Cum au împărțit autoritățile din Reghin banii alocați bisericilor din oraș

MAREA ÎMPĂRȚIRE. Pentru că “Dumnezeu îți dă, dar nu-ți bagă în traistă”, parohii bisericilor din Reghin s-au încolonat cu dosarele solicitării de sprijin financiar nerambursabil la Primărie, bani care se acordă anual din bugetul local. În Reghin sunt 20 de biserici în Reghin ce aparțin cultelor religioase recunoscute în România, în consecință, 20 de cereri de finanțare.

 

Motivațiile cererilor de finanțare sunt diverse. Biserica ortodoxă „Sfântul Lazăr” vrea să-și înlocuiască pardoseala și a cerut 15.000 de lei, Biserica ortodoxă „Înălțarea Domnului” vrea să-și înlocuiască jgheaburile și burlanele și a îndrăznit mai mult: 21.000 de lei, Biserica ortodoxă „Sfinții Împărați Constantin și Elena” a decis că-i musai să se doteze cu noi strane, închinătoare, suporturi de icoane și scaune arhierești, așa că a cerut aproape 133.000 de lei (echivalentul a peste 28.500 de euro). În fine, celelalte 17 biserici au cerut sume cuprinse între 15.300 de lei și 58.000 de lei (Biserica Adventistă, care, că tot vine vara, vrea să se doteze cu aparate de aer condiționat din banii urbei).

 

Cere și ți se va da

 

În total, cele 20 de biserici au cerut administratorilor banilor orașului să le dea aproape 700.000 de lei. Sigur, pentru cauze nobile, Doamne-Doamne, sunt unități frecventate de oamenii urbei, fără Dumnezeu nu suntem nimic, nicio îndoială. Însă orașul a pus deoparte pentru donații la biserici “doar” un sfert de milion de lei, adică 250.000 de lei, echivalentul a aproape 54.000 de euro. Cum s-a rezolvat situația, cererea fiind mai mare decât oferta? – ca-n economia de piață.

 

Strategic și-n dulcele stil al soluționării problemelor în administrațiile locale autohtone: scărpinându-ne cu mâna dreaptă la tâmpla stângă. Respectiv, s-a făcut o comisie, numită Comisia de evaluare și selecție a cererilor (bine titulatura e mai lungă, dar scopul nu e să vă plictisim, ci să vă lămurim): cinci bucăți persoane și un secretar. Ăștia s-au întâlnit, au verificat dacă-s toate documentele cerute de lege în dosare, nu erau, în consecință i-au sunat pe popii cărora le lipseau documente să le aducă. Le-au adus, doar e vorba de primit bani, nu de dat bani.

 

Împărțeala

 

În faza a doua iar au verificat dosarele, conchizând că documentele-s în ordine și au purces la împărțit bani. Cui și cât să vireze? Din start s-a decis cui: tuturor (pentru că nu s-a mai văzut politician care să nu mizeze pe ajutorul electoral al popilor). Cât? O doamnă (consilierul Daniela Luca) din comisie a îndrăznit să zică ceva cu subiect și predicat, logic: să se acorde singurei biserici aflate în construcție („Sfânta Treime”) suma de 60.000 de lei, iar celorlalte 19, câte 10.000 de lei. Solidaritate de sorginte sindicală, nu mai contează nevoile, evaluarea, egal pentru toată lumea, să nu-l supărăm pe Ăl de Sus.

 

În fine, era bine și așa rău cum era, însă după sterile discuții s-a conchis (consilierul Kelemen Szabolcs susținut de consilierul Valer Holircă) să li se dea tuturor la fel, desăvârșind strategia sindicală comunistă, mai ales că, atenție!, “s-a creat imposibilitatea stabilirii unor criterii de departajare”. Păi nu de asta au fost puși cei cinci acolo, în comisie, să evalueze și să decidă finanțările în funcție de necesități, de urgențe?

 

Să n-o mai lungim, că nu-i elastic, ci scriere: toate cele 20 de biserici din Reghin au primit sume egale: 12.500 de lei. Preț total al „halatului”: 250.000 de lei. Doamne-ajută, deși El îți dă, dar nu-ți bagă-n traistă, doar Consiliul Local o poate face!

 

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare