REPARAȚI GRĂDINIȚELE! – Gospodărirea iernii în Reghin: 74.000 de euro pentru patinoar, becuri ornamentale și colinde

BANII PUBLICI. Cele două luni cât va funcționa patinoarul artificial din Reghin va costa municipalitatea 146.000 de lei (76.000 de lei pe lună), acesta fiind închiriat. Însă, conform fișei de fundamentare a ultimei rectificări de buget a municipalității, în 2019 Primăria și-a propus să achiziționeze patinoarul (care este unul demontabil).

 

Și dacă tot vine iarna, să vedem și cât va fi nota de plată pe montarea kitsch-urilor luminoase (respectiv, acele impropriu numite „decorațiuni luminoase de sărbătorile de iarnă”, oficial denumite „produse pentru iluminatul festiv ornamental pentru sărbătorile de iarnă”): 80.000 de lei. Peste acești 80.000 de lei, municipalitatea va mai cheltui încă 26.000 de lei pentru două corpuri de iluminat, unul sub formă de brad și unul sub formă de sferă. Total „produse pentru iluminatul festiv ornamental pentru sărbătorile de iarnă”: 106.000 de lei.

 

Și spectacole

 

Deci o să fie lumini decorative, har Domnului, cât despre factura la consumul de energie electrică… nu e nicio problemă, taman ce s-a suplimentat bugetul orașului cu 50.000 de lei pentru plata facturilor pentru iluminatul public stradal și nici n-au început sărbătorile, deci se vor găsi bani și pentru plata energiei electrice.

 

Sigur, cheltuielile astea n-ar trebui să-ngrijoreze pe nimeni, Reghinul fiind în ultima vreme un oraș extrem de prosper unde laptele și mierea se revarsă cu abundență pe străzi – am aflat asta pentru că tocmai s-a luat decizia diminuării cheltuielilor de la cantina de ajutor social cu 9.000 de lei pe considerent că… nu există activitate (adică, nefiind nici măcar săraci de hrănit, implicit orașul are de toate).

 

Mai vin și spectacolele de 1 decembrie (care costă 70.000 de lei, dar 28.000 de lei vin de la Ministerul Culturii) și colindele (Vin colindătorii – care costă 20.000 de lei) să puncteze încă 90.000 de lei din bugetul orașului, dar n-ai ce face, o dată-n viață-i Centenar, o dată-n an e Crăciun. Bine, astea nu-s toate spectacolele iernii, le vom puncta și pe celelalte pe măsură ce se vor face alocările financiare.

 

Ce contează cu adevărat

 

… în Reghin: Școala Gimnazială “Augustin Maior” are nevoie de 2.000 de lei să-și repare cele două centrale termice, conductele acestora fiind fisurate (se scurge apa, se pierde presiunea, randamentul de încălzire e scăzut) și de încă 6.000 de lei să-nlocuiască linoleumul vechi din laboratorul de fizică (în urmă cu cinci ani s-a pus linouleum pentru că pardoseala era deteriorată, dar s-a uzat peste măsură în atâta timp); Școala Gimnazială Mirona are nevoie de 25.000 de lei pentru că are centrala termică (care e de pe vremea lui Burebista) complet nefuncțională (trebuie înlocuite piese, vine iarna, stau copiii-n frig);

 

la Grădinița nr. 1 (de pe Republicii) este nevoie de 5.200 de lei pentru că trebuie montat parchet în două săli și trebuie nivelată curtea, c-au stricat-o meșterii care au reparat trotuarul (știți, meșterii care repară ceva stricând altceva…); la Grădinița nr. 3 e nevoie de 8.300 de lei ca să le pună copiilor geamuri termopan (geamurile sunt foarte vechi, când plouă intră apa în sălile de grupă și au putrezit tocurile de la geamuri – se pierde căldură, cresc facturile la gaz); la grădinițele 1, 2 și 4 e nevoie de sisteme anti-efracție (vreo 13.600 de lei)…

 

O sugestie pentru cei care refuză să aplaude reflex, ca pinguinii, atunci când primarul (indiferent de numele său și de partidul din care face parte) “le oferă” câte-un concert gratuit din banii lor: faceți calculul acestor necesități reale ale comunității. Oricât de prost gospodar ești, nu poți să nu observi că rezolvarea acestor probleme care se repercutează direct asupra copiilor comunității costă infinit mai puțin decât un singur concert-paranghelie. Cele enumerate mai sus costă 60.100 de lei, mai puțin decât se toacă pe spectacolul din 1 decembrie (care e unul ieftin).

 

Degeaba le dați ciocolățele (știți, e evenimentul Fulgi de Nea, în care preșcolarilor și școlarilor li se dau pachetele de sărbători, anul acesta s-a repartizat 150.000 de lei în acest sens), reparați-le grădinițele!

 

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare