REZILIERE ÎN PLIC – Triplu ultimatum pentru Sylevy Salubriserv, operator de salubrizare în trei zone din județ, care deservește peste 254.000 de mureșeni

SITUAȚIA ZILEI. Sistemul de colectare şi transport al deşeurilor din județul Mureș, care ar trebui să deservească peste 527.000 de mureșeni, este împărțit în 7 zone (una dintre acestea, zona 2 Târgu Mureș, cea mai mare, cu 20 de UAT-uri și peste 223.000 de locuitori, nefiind încă adjudecată).
Principul de funcționare al sistemului este simplu: fiecare zonă este administrată de un operator de salubritate care colectează deșeurile adunate selectiv de la beneficiari (populație, firme, instituții), le reunesc într-o stație de tranfer și apoi le transportă la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor de la Sânpaul unde deșeurile sunt valorificate/neutralizate. Pentru această corvoadă, operatorii sunt plătiți bine și vor fi plătiți și mai bine, conform strategiei de majorare a tarifelor de salubritate pe care vi le prezentăm în imaginea de mai jos (click pe imagine).
![]() |
Așadar, simplificat, așa ar trebui să funcționeze Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor Solide (SMIDS) Mureș, o investiție de 45,2 milioane de euro + TVA. Sigur, nu funcționează așa. De ce? Din mai multe motive, însă subiectul acestei scrieri este nerespectarea contractului cu județul de operatorul care deservește peste 254.000 de mureșeni, adică peste 44% din cetățenii județului. Iată situația…
Regii gunoiului și banii fără miros
Din cele 6 zone care au operator desemnat (vă spuneam, singura zonă rămasă de izbeliște e zona 2 Târgu Mureș, care concentrează 20 de localități și peste 38% din populația județului), sereleul Sylevy Salubriserv din comuna Ceuașu de Câmpie (foto mic sediu stânga) a luat frișca de pe tortul banilor fără miros, operând în 4 zone: Sânpaul (zona 1), Reghin (zona 4), Bălăușeri (zona 6) și Râciu (zona 7) – în primele două, în asociere cu firma bucureșteană Brai Cata, în ultimele două, singură.
Practic, firma Sylevy Salubriserv, controlată de frații Ilyés (Ilyés-Toth Alexandru, fost consilier județean UDMR, ejectat pe probleme de incompatibilitate, și latifundiarul Ilyés Dionisie), operează în 70 de UAT-uri din cele 102 ale județului Mureș, deservind peste 254.000 de locuitori, adică peste 44% din cetățenii județului – până la bănoasele licitații pentru loturile de salubrizare din SMIDS Mureș, firma a fost administrată de copiii acestora, acum însă la timonă a trecut Ilyés Dionisie (director general), secondat de Ilyés-Toth Botond Lehel (28 de ani), fiul fostului consilier județean Ilyes-Toth Alexandru, care este director executiv al firmei.
În alte zone (mult mai mici) operează serviciul de salubritate serleurile Bissdog (zona 5 Târnăveni – 6 UAT-uri și aproape 46.000 de locuitori) și Schuster Ecosal (zona 3 Sighișoara – 6 UAT-uri și peste 52.000 de locuitori), iar în 20 de localități (cuprinse în zona 2 Târgu Mureș, care concentrează peste 38% din populația județului), precizam, nu a fost stabilit operatorul.
Subliniere colaterală scrierii: în acest moment, Consiliul Concurenței investighează “posibila trucare a 11 licitaţii organizate, în perioada 2017-2019, de mai multe primării din judeţul Mureş pentru delegarea serviciilor de salubrizare”. Investigaţia vizează o posibilă înţelegere pentru împărţirea contractelor de delegare a serviciilor de salubrizare pe teritoriul judeţului, între trei companii: firmele mureșene Sylevy Salubriserv SRL și Bissdog SRL (ambele din Ceuașu de Câmpie) şi Servicii Salubritate Bucureşti SA.
Sylevy, ultimatum pentru rezilierea contractelor
Firma fraților Ilyés a primit recent, de la autoritatea contractantă (Consiliul Județean Mureș) trei ultimatumuri (cu titlu de „Notificări de încălcare” a contractelor pentru zonele 1 Sânpaul, 4 Reghin și 7 Râciu) pentru că nu-și respectă obligațiile contractuale. Toate cele trei contracte au fost semnate în 28 martie 2019, dar autoritatea a precizat că Sylevy n-a prea făcut mare lucru, doar a încasat banii.
Respectiv, firmei controlate de frații Ilyés din Ceuașu de Câmpie i se reproșează de autoritatea județeană că: nu a realizat investițiile de infrastructură de la stațiile de transfer de la Reghin și Râciu; nu și-a plătit redevența datorată autorităților locale; și-a scos banii din garanția de bună execuție (care trebuiau recuperați doar la finalul contractului); nu a făcut investițiile la punctul verde Acățari; a încălcat autorizația de mediu depozitând gunoi în punctul verde de la Acățari.
Ce nu face, practic, Sylevy? În principal, nu colectează selectiv deșeurile (nici n-a dotat în totalitate localitățile cu pubele și containere speciale), dar încasează bani pentru asta prin taxa specială de salubritate achitată de beneficiarii serviciului.
Situația a fost reclamată public încă de anul trecut, de deputatul Marius Pașcan, parlamentarul mureșean afirmând că “aceste societăţi, deşi au încasat sume imense de bani în mod nejustificat, nu au capacitatea tehnică şi economică să presteze serviciile la care s-au angajat nici măcar pentru zonele mici”.
Conform contractului, în 90 de zile de la primirea notificărilor toate cele trei aspecte trebuie îndreptate, în caz contrar contractele vor fi reziliate și Sylevy Salubriserv va fi ejectată din jocul banilor care n-au miros. ADI Ecolect Mureș a fost deja mandatată să atribuie direct, fără licitație, noi contracte de delegare temporară a serviciilor de salubrizare în cele trei zone din județ, în cazul în care firma din Ceuașu de Câmpie nu rezolvă toate problemele notificate. Ulterior, se vor realiza noi licitații de atribuire a serviciilor.
Cătălin VISCHI