România, în fruntea inflației în UE: ce înseamnă pentru economie?

ECONOMIE. În luna februarie, rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a scăzut la 2,8%, față de nivelul de 3,1% înregistrat în ianuarie. Cu toate acestea, România se află pentru a doua lună consecutivă în topul țărilor cu cea mai ridicată inflație din blocul comunitar.

Conform datelor publicate de Eurostat, în luna februarie, țările membre UE cu cele mai scăzute rate anuale ale inflației au fost Letonia și Danemarca, ambele cu 0,6%, urmate de Italia, cu o inflație de 0,8%. Pe de altă parte, țările membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflației au fost România, cu 7,1%, Croația, cu 4,8%, și Estonia, cu 4,4%.

Comparativ cu luna ianuarie 2024, rata anuală a inflației a scăzut în 20 de state membre, inclusiv în România, de la 7,3% la 7,1%, a rămas stabilă în cinci țări și a crescut în două state membre.

În zona euro, rata anuală a inflației a scăzut de la 2,8% în ianuarie la 2,6% în februarie. De asemenea, datele Eurostat arată că inflația de bază, care exclude prețurile pentru bunuri volatile precum energia și alimentele, a scăzut la 3,3% în februarie, față de 3,6% în ianuarie. Un alt indicator, care exclude și prețurile la țigări și alcool, a înregistrat o scădere la 3,1%, de la 3,3% în ianuarie. Inflația de bază este un indicator important urmărit de Banca Centrală Europeană în elaborarea politicilor monetare.

În cazul României, Institutul Național de Statistică a informat că rata anuală a inflației a coborât în luna februarie 2024 la 7,23%, față de 7,41% în ianuarie. Marfurile alimentare s-au scumpit cu 4,48%, cele nealimentare cu 7,82%, iar serviciile cu 11%.

BNR a revizuit în scădere prognoza de inflație pentru finalul acestui an, la 4,7%, față de 4,8% anterior, și anticipează că aceasta va ajunge la 3,5% la sfârșitul lui 2025, conform datelor prezentate de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare