România pe locul 3 în Europa Centrală și de Est la vânzările online de bunuri și servicii

VÂNZĂRI. România se clasează pe locul al treilea în Europa Centrală și de Est la capitolul vânzări online de bunuri și servicii, reprezentând astfel o prezență semnificativă în topul piețelor de comerț electronic din regiune. Conform raportului european E-commerce 2023, vânzările online contribuie cu peste 3% la Produsul Intern Brut al țării, plasând România pe locul al treilea în Europa Centrală și de Est și pe locul al 12-lea în clasamentul european general în acest domeniu.

Sectorul de comerț electronic din România domină Europa de Est, generând aproape 60% din totalul vânzărilor în regiune. În acest an, cifra de afaceri estimată pentru comerțul online se ridică la aproape 10 miliarde de euro. Interesant este că 94% dintre cumpărătorii români preferă să facă achiziții online de la magazinele din țară, însă 21% dintre aceștia au optat și pentru cumpărături de la magazine străine.

La nivel european, categoriile de produse cel mai frecvent comandate online sunt cele referitoare la modă, încălțăminte și accesorii vestimentare, urmate de cărți, CD-uri, DVD-uri, livrările de la restaurante și produsele cosmetice sau de înfrumusețare.

Asociația Română a Magazinelor Online evidențiază că, în ultimii trei ani, prețurile produselor disponibile online au înregistrat o evoluție în general sub rata inflației. În prima parte a acestui an, s-au observat scăderi semnificative ale prețurilor la produse alimentare, cum ar fi laptele, uleiul de floarea-soarelui sau făina, în mediul online. Acest lucru arată o tendință interesantă de a oferi consumatorilor produse la prețuri competitive pe platformele de comerț electronic din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare