SCANDALOS – Statul cheltuie zeci de mii de euro pentru stoparea poluării râului Mureș, iar poluatorul, Romgaz, este amendat cu… 8.500 de euro

EDITORIAL. Subiectul e simplu: pe râul Mureș s-au creat patru baraje absorbante pentru oprirea poluării cu ulei de transformator de la Termocentrala Iernut, specialiști de la Apele Române din patru județe lucrează de ieri de la prânz, statul consumă bani pentru a rezolva situația creată accidental de o unitate a celui mai mare producător de gaze naturale din țară, iar poluatorul, Romgaz, este sancționat cu o amendă penibilă: 40.000 de lei. Un fel de deget ridicat și mișcat ritmic ș-un „Să nu mai faci!”. Cam asta e țara-n care trăim?
Administraţia Naţională ”Apele Române” (ANAR) a comunicat public că poluarea accidentală a râului Mureș cu ulei mineral de transformator (de tip MOL Turbine 32K şi MOL Turbine 46K) s-a produs vineri, 13 aprilie, la ora 12.40, în aval 100 de metri de CTE Iernut (județul Mureș), termocentrală aflată în portofoliul Romgaz.
“Cantitatea estimată este de circa o tonă. Personalul specializat ANAR- ABA Mureş (GMPRA şi Inspecţia SGA Mureş) s-a deplasat la faţa locului pentru investigaţii în teren şi prelevare de probe. S-a intervenit la sursă pentru stoparea poluării (la Termocentrala Iernut). Conform Fişelor de Produs, uleiul de turbină nu conţine PCBs şi PCTs (bifenil policloruraţi şi trifenil policlorurat), având un impact redus asupra mediului”, a precizat ANAR, subliniind că poluarea cu ulei produsă pe râul Mureş s-a dispersat pe o lungime de circa 10 kilometri şi o lăţime de aproximativ 70-80 metri liniari, semnalându-se pete de ulei discontinue care au ajuns până la limita judeţului Alba.
În cursul nopţii, Administraţia Bazinală de Apă Mureş a instalat un baraj absorbant de 80 m lăţime, în zona localităţii Teiuş și sunt în curs de realizare baraje absorbante la Şibot (județul Alba) – în zona bacului, cu o lăţime de 120 metri liniari (de Sistemul de Gospodărire a Apelor Sibiu) -, în amonte de barajul Mintia (județul Hunedoara) – în zona captării, cu o lățime de 200 de metri liniari (de Administraţia Bazinală de Apă Banat) și la Bătiuța (județul Arad) – lângă Săvârșin, cu o lățime de 300 de metri liniari (de Administraţia Bazinală de Apă Crişuri).
Pentru colectarea uleiului mineral vor fi folosite skimmere (dispozitive pentru curățarea suprafeței apei), în zonele în care viteza apei va permite (cel mai probabil în amonte de barajul de la Mintia – Hunedoara). Din cauza debitului mare al râului Mureş (circa 180 metri cubi/secundă), instalarea barajelor absorbante şi menţinerea lor în poziţie este dificilă.
Administraţia Bazinală de Apă Mureş a informat deja telefonic partea ungară – ATIVIZIG – Szeged cu privire la posibila prezenţă a irizaţiilor de ulei mineral. Reprezentanții ANAR au întocmit un proces-verbal în care s-a menţionat existenţa unei contravenţii la Legea Apelor nr.107/1996 pentru care poluatorului (Romgaz) i s-a aplicat o amendă de… 40.000 lei (echivalentul a 8.500 de euro).
Gândiți-vă doar la numărul specialiștilor statului din patru județe (Mureș, Albă, Hunedoara și Arad) care lucrează de ieri de la prânz pentru a reuși să capteze uleiul mineral de transformator, de costurile din bugetul statului pe care le implică aceste intervenții, precum și de consumul material și comparați-l cu valoarea amenzii. Statul român cheltuie multe zeci de mii de euro pentru remedierea situației cauzate de un poluator și îl amendează pe poluator cu 8.500 de euro – parcă văd că Romgaz, “cel mai mare producător și principal furnizor de gaze naturale din România”, va contesta în instanță și această amendă, poate scapă cu o reducere…
’n rest, Doamne-ajută! Bine că n-a fost și mortalitate piscicolă. În rest, să nu-i supărăm pe monopoliștii bogați. Comportament de slugă, dezgustător…
Cătălin VISCHI