SE APROBĂ – 20.000 de tone de deșeuri din Cluj-Napoca vor fi aduse la depozitul din Sânpaul

TRANSFER DE DEȘEURI. Factorul economic a primat și, cel mai probabil vineri, 22 martie, forul deliberativ al județului Mureș va aproba depozitarea la Sânpaul a deșeurilor provenite din municipiul Cluj-Napoca, un proiect de hotărâre în acest sens deja fiind redactat și asumat de președintele Consiliului Județean, Péter Ferenc.

 

De ce vrea Iridex deșeurile din Cluj

 

Tranzacția cu deșeuri din municipiul Cluj-Napoca este agreată de asocierea de firme bucureștene care operează administrarea depozitului de deşeuri de la Sânpaul, Iridex Group Import Export – Servicii Salubritate SA, care motivează solicitarea prin faptul că din cauza faptului că SMID Mureș nu este încă operațional, nu a fost respectată cantitatea de deşeuri prognozată a fi depozitată anual, ceea ce a creat “un dezechilibru contractual, care afectează activitatea operatorului”.

 

Mai simplu, Iridex îi reproșează CJ Mureș că din cauza tergiversării punerii în stare de funcțiune a Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor, la Sânpaul se depozitează o cantitate mai mică de deșeuri decât a promis (prin contract) instituția administrativă a județului, ceea ce îi face să lucreze în pierdere (sau nu la profitul prognozat).

 

În acest context, Iridex cere CJ Mureș să permită operatorului de salubrizare din municipiul Cluj-Napoca să depoziteze deșeurile la Sânpaul (jud. Mureș) pentru o perioadă de 8-10 luni – o solicitare în acest sens fiind făcută oficial încă din 5 decembrie 2018, în contextul în care Centrul de Management din Cluj nu e finalizat, ceea ce e prognozat să se întâmple undeva pe la finalul anului.

 

Ce se face vineri

 

Vineri, 22 martie 2019, într-o ședință extraordinară, CJ Mureș va vota aprobarea solicitării (e greu de crezut că nu se întâmplă asta în contextul în care Péter nu introduce proiecte pe ordinea de zi despre care nu are certitudinea că sunt adoptate), cu câteva condiții.

 

Aceste condiții sunt: contractul va avea durata de maximum 10 luni și va înceta dacă Centrul de Management din Cluj va fi finalizat mai repede; cantitatea de deșeuri din Cluj-Napoca va fi o completare la cantitatea de deșeuri din județul Mureș, ambele neputând depăși 188.843 de tone/an (cantitatea maximă estimată de CJ Mureș că poate fi tratată mecano-biologic în Sânpaul); clujenii nu au voie să aducă deșeuri care provin din depozite istorice (doar cele pe care le colectează în timpul derulării contractului) și Iridex plătește obligațiile aferente la Fondul de mediu.

 

Inițial, consilierii județeni (PSD) au amânat proiectul salvator pentru clujeni, recunoscând, prin liderii lor, că ar vrea să plătească cu aceeași monedă șicanele făcute de clujeni forului județean din Mureș, care a fost reclamat în instanța de judecată pentru investiția de modernizare a aeroportului. Deci, o răutate pentru o altă răutate. Până la urmă, însă, interesele economice primează.

 

Discrepanța de la Sânpaul

 

Conform solicitării clujenilor, în depozitul din județul Mureș ar urma să fie aduse cam 2.000 tone de deșeuri pe lună, adică o cantitate totală de cel mult 20.000 de tone. Conform contractului semnat în 2016 cu Iridex, cantitatea totală de deșeuri estimată pentru un an pentru a fi depozitată la Sânpaul este de 188.843 tone.

 

Studiind documentația instalației de tratare mecano-biologică (TMB) din Sânpaul, am sesizat o discrepanță: respectiv, producătorul acesteia (Adarco Invest de Petroșani) susține că TMB-ul montat în Mureș are capacitatea de tratare a 65.000 de tone pe an, cu posibilitatea creșterii acesteia până la 120.000 de tone pe an.

 

Am făcut precizarea pentru că provine dintr-o sursă oficială de specialitate (a producătorului) și pentru că există o diferență de 30% între cât gunoi zice CJ Mureș că se poate depozita și trata la Sânpaul și cât zice cel care a proiectat, produs și montat instalația. Sigur, probabil nu e decât o problemă de deficiență a dimensiunii, pentru că păstrăm rezerve că la Sânpaul se depozitează 100.000 de tone de deșeuri pe an în contextul în care sistemul mureșean încă nici nu e funcțional.

 

TMB-ul de la Sânpaul este dotat cu tocătoare de deșeuri, ciururi rotative, benzi transportoare, separatoare magnetice pentru componente feroase, containere, boxpaleți, instalație electrică și electronică de comandă și monitorizare.

 

Liviu DAMIAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare