SIMBOL – Cristești și-a făcut steag: vezi cum arată steagul oficial al comunei mureșene

STEAG. De vreo patru ani încoace, respectiv din vara anului 2015, municipiile, orașele și comunele din România, au dreptul, prin lege, să aibă steag propriu. Sigur, tot prin lege, au dreptul să aibă și canalizare, apă, gaz, energie electrică, drumuri, egalitate de șanse pe piața muncii, dar astea-s mai complicat de aplicat/rezolvat. În schimb, cu steagul e mai simplu.

 

Conform monitorizării noastre, de aproximativ doi ani și jumătate, UAT-urile duc o adevărată ofensivă administrativă pentru aprobarea propriului steag. De ce? Pentru că mai toate legile românești, implicit legea asta cu steagurile locale, sunt stufoase, birocratice, implică o sumedenie de avize și aprobări de la diverse foruri – în cazul legii despre care vorbim, avizele necesare ajung până la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice și chiar la Guvern (dintre toate acestea, doar două avize sunt raționale: cele ale Consiliului Local, pentru că e forul reprezentativ al cetățenilor, și cel al Comisiei Naţionale de Heraldică, Genealogie şi Sigilografie a Academiei Române, pentru că e cel de specialitate).

 

În fine, să nu ne pierdem în detalii. Ce vrea să spună scrierea asta? Că și comuna mureșeană Cristești o să aibă steag. Galben-roșu – culorile fiind dispuse în diagonală -, cu stema comunei în centru. De ce galben-roșu? Pentru că cristeștenii sunt bogați, iubitori și constructivi – zice explicația oficială a coloristicii. Respectiv, galbenul simbolizează belșugul bogăției comunei (cerealele, gazul metan), iar roșul, “vitalitatea, iubirea, caracterul constructiv, calități care caracterizează comuna și locuitorii săi”.

 

Stema comunei are în partea superioară un porumbel albastru cu o ramură în cioc (simbol al dorinţei de pace şi al convieţuirii armonioase) care se termină în formă de cruce (amintind de vechea denumire a localităţii, Sancta Cruce, atestată documentar în anul 1332), între două vase romane, iar în vârf, capul zeiţei Junona – protectoare a familiei şi a împăcării între etnii (Matronalia)

 

Deci ăsta-i steagul comunei Cristești, curând va fi aprobat (au fost niște probleme cu conținutul hotărârii și e necesară o revotare în forul deliberativ al comunei, care va fi executată în 22 iulie 2019, apoi proiectul urmând să parcurgă drumul birocratic expus mai sus, până la Guvern), deci, administrația se poate apuca de celelalte proiecte.

 

Cătălin VISCHI

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare