SITUAȚIE DIFICILĂ – Cât plătește administrația din Reghin pentru cazarea și hrana unui homeless și povestea unui adăpost care și-a pierdut licențele

CAZUL “IERNUȚEANCA”. 82.850 de lei ar fi dispusă să plătească, din bugetul local, administrația publică din municipiul Reghin pentru cazarea pe timp de noapte și hrănirea timp de șase luni a 10 persoane fără adăpost – adică o medie de 460 de lei pe zi. Serviciul pentru cele 10 persoane fără adăpost ar putea fi însă mai ieftin decât estimările (46 de lei/zi/persoană fără adăpost), pentru că a fost scos la ofertare, iar criteriul de atribuire a serviciului este prețul cel mai mic.

 

Contractul s-ar derula în primele șase luni ale anului 2019, timp de șase luni, iar caietul de sarcini sugerează că mâncarea trebuie livrată la centre rezidențiale/adăposturi de noapte etc.

 

Cauzele problemei

 

Din 2010 și până în iarna trecută, acest serviciu, de găzduire/hrănire a persoanelor fără adăpost din Reghin, era în apanajul unui ONG (Asociația Găzduirea Iernuțeancă), într-o clădire care a fost concesionată de administrația publică firmei Nira Prodreg cu condiția să înființeze în respectivul imobil și un adăpost de acest gen, o mare parte din finanțare fiind suportată din bugetul local. Atât firma (care administrează un restaurant), cât și ONG-ul sunt conduse de localnicul Ioan Țeugea (foto). Pentru ca acesta să poată respecta înțelegerea cu Primăria, o parte a spațiului concesionat firmei sale era închiriată ONG-ului.

 

În ultimul an, problema s-a complicat, Țeugea (despre care administrația locală recunoaște că plătea cea mai mare redevență din Reghin) a pierdut acreditarea și licențierea din cauza stării imobilului (respectiv nu a mai primit autorizația ISU) în care desfășura și activități sociale. Practic, conform lui Țeugea, i s-a cerut să schimbe centrala termică și geamurile. Numai că geamurile nu pot fi înlocuite cu cea mai simplă soluție, cele tip termopan, pentru că arhitectul șef a avertizat asupra faptului că respectivul imobil este monument istoric și este interzisă montarea geamurilor termopan.

 

Toată investiția de la Azilul de Noapte din Reghin este estimată la suma de 72.000 de lei, iar Țeugea zice că ar putea obține și acreditările și licența, dar nu poate face respectivele investiții din donații de la firma care administrează restaurantul pentru că deja a ajuns la limita maximă prevăzută de lege pentru sponsorizări/donații. Fiind clădirea Primăriei, nici aceasta nu poate face investiția, pentru că a făcut contractul de concesiune cu o firmă, nu cu un ONG care prestează un serviciu social.

 

Fără soluții, deocamdată

 

O să vă întrebați de ce nu se face un alt contract, între Primărie și ONG (nu firmă). Pentru că, în goana după bani, atunci, în 2010, imobilul a fost concesionat în baza unei licitații, câștigătorul fiind firma lui Țeugea, ulterior Primăria impunându-i acestuia, prin contractul de concesiune, să înființeze și să gestioneze situația oamenilor fără adăpost.

 

Acum, toate aceste scăpări din urmă cu 7 ani se răsfrâng și asupra administrației locale, care se vede pusă în situația să mimeze că nu vede/nu știe că ONG-ul nu mai e licențiat pentru a presta acel serviciu social, dar nici nu are o soluție juridică pentru a rezolva problema. Una multiplă, după cum vedeți.

 

Cătălin VISCHI

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare