SOCIAL – Ce se întâmplă cu programul „Să ne îngrijim bunicii” al Primăriei Tîrgu Mureș
PROGRAM. Conform unei hotărâri a administrației publice din Tîrgu Mureș, pensionarii cu venituri mici (al căror venit net lunar pe membru de familie nu depăşeşte salariul de bază minim net) primesc un meniu complet de două ori pe săptămână, prețul acestora fiind suportat din bugetul public al orașului. Programul se numește “Să ne îngrijim bunicii”, probabil ați auzit de el, și este unul bazat pe normalitate: vârstnicii săraci (atenție, nu este vorba despre asistații sociali care sunt hrăniți în cantinele sociale) primesc două meniuri complete pe săptămână, costul total al unui meniu fiind de 15 lei.
Inițiativa, spuneam, este una de solidaritate și ajutor pentru această categorie de vârstnici. Programul a început în 2009, în 2010 a fost sistat din cauză că nici responsabilii din Primăria Tîrgu Mureș (ca și Traian Băsescu, pe atunci președintele României) n-au văzut pădurea de copaci, neintuind evidenta criză economică mondială. A fost reluat în 2011 și… care-i problema acum?
Problema e că pensia socială minimă garantată a fost majorată începând din iulie (la 640 de lei, prin OUG nr.82/2017), așa că municipalitatea riscă să rămână fără abonați la program. În consecință, pentru a păstra programul (unul și cu valențe electorale, vezi declarația din 2011 a lui Claudiu Maior, pe atunci viceprimar, acum viceprimar mascat: Programul are „și rolul de a-i scoate pe vârstnici din izolare, dându-le posibilitatea de a se întâlni, periodic, cu reprezentanții conducerii Primăriei pentru a le sesiza problemele cu care se confruntă”) trebuie modificat cuantumul veniturilor pentru menținerea abonaților în program.
Mai simplu, trebuie modificată hotărârea din 2009. Ceea ce bănuiesc se va întâmpla cât de curând, ceea ce, în aparență, e bine. Iar bugetul local nu e grevat decisiv de această măsură socială, în acest moment, în evidența SPAS Tîrgu Mureș existând doar 276 de pensionari al căror venit net lunar pe membru de familie nu depăşeşte nivelul stabilit prin H.G. nr.846/2017, respectiv 1.162 lei. Practic, pentru acest program, municipalitatea va investi 1.560 de lei/an/abonat, respectiv un total care depășește puțin 430.000 de lei. Două meniuri pe săptămână la un restaurant (“beneficiarii își vor putea lua meniul și la domiciliu, în sufertașe” – precizează proiectul de hotărâre).
Deci, vreo 93.000 de euro pe an pentru hrana a 276 de vârstnici nevoiași. E în regulă, uman – se cheltuie mai mult pe o parnaghelie îndoielnică (care poartă, mai nou, titulatura de “concerte”). Asta vroiam să consemnăm: un proiect bun va fi continuat în felul în care vi l-am prezentat – că tot se-ntreabă unii dacă nu se-ntâmplă și lucruri bune în oraș (se întâmplă – nu foarte multe, e drept -, și le subliniem și pe acestea când considerăm că sunt importante pentru opinia publică).
msnews