SRI Declasifică Dosarul Intern al Revoluției din 1989, după 33 de Ani

SECRET. După 33 de ani de la Revoluția anticomunistă, în care justiția nu a găsit pe nimeni vinovat pentru crimele comise atunci, Serviciul Român de Informații (SRI) a anunțat că dosarul privind implicarea personalului Departamentului Securității Statului (DSS) în evenimentele de 1989 a fost desecretizat.

Dosarul desecretizat a făcut parte din cercetările Comisiei „Decembrie 1989”, înființată în 1991 în Senat cu scopul de a investiga evenimentele de la București și din țară din 1-31 decembrie 1989.

Declasificarea dosarului se înscrie în proiectul anunțat anterior de conducerea SRI de a scoate la lumină întregul set de documente privind evenimentele din 1989, în spiritul transparenței depline, cu scopul de a oferi cercetătorilor și istoricilor instrumente de cunoaștere despre perioada în cauză”, precizează SRI.

„Înțelegerea prețului pe care unii l-au plătit pentru aceste idealuri (ale Revoluției) nu poate fi realizată pe deplin în absența unui concept cheie: adevărul! Și mă refer aici, în primul rând, la adevărul referitor la sângeroasele evenimente din 1989”, a spus directorul SRI, Eduard Hellvig.

„Din păcate, sute de familii încă așteaptă răspunsuri, sute de victime încă își așteaptă liniștea, iar milioane de români încă așteaptă ca acest adevăr să închidă odată pentru totdeauna unul dintre cele mai sângeroase capitole ale comunismului românesc. Adevărul nu are început sau sfârșit. Așa cum nu aparține nimănui anume. Cu toate acestea, toți suntem responsabili pentru rezultatul complet, iar acesta va fi istorie. Avem, așadar, obligația să-l căutăm continuu, cu toată energia noastră”, a mai spus directorul SRI.

El a mai anunțat că a desecretizat și publicat pe site-ul SRI toate documentele pe care instituția le mai avea în custodie referitoare la Revoluția din 1989: „Sper ca prin acest demers, orice informație suplimentară scoasă la lumină să poată contribui la scrierea istoriei. Semn că statul român trebuie să se trezească și să condamne cu adevărat, în sensul juridic deplin, comunismul. Și nu numai comunismul, pentru că și fosta Securitate a adus o contribuție importantă la represiunea sângeroasă a manifestanților anticomuniști din decembrie 1989. Acel aparat represiv al statului român de la acea vreme este condamnabil pentru că avea ca prioritate apărarea comuniștilor. Partidul și liderii săi, nu a fost un serviciu de informare dedicat apărării cetățenilor. Eroii pe care îi comemoram astăzi, 22 decembrie, merită adevărul. Pentru că nu au luptat pentru idei abstracte sau pentru linii politice diferite”.

Dosarul poate fi studiat aici.

Parchetul General a anunțat pe 3 august că a retrimis în instanță dosarul Revoluției, în care se află fostul președinte Ion Iliescu, fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu și generalul Iosif Rus, fost șef al Aviației Militare, urmărit penal pentru crime împotriva umanității.

Pe 21 mai 2021, dosarul Revoluției fusese returnat Parchetului Militar de către instanța supremă, pentru mai multe probleme în rechizitoriu.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a publicat, marți, pe site-ul instituției, rechizitoriul din dosarul „Revoluție”. Volumul 1 al rechizitoriului are 345 de pagini.

Anul acesta se împlinesc 33 de ani de la căderea regimului comunist și de la Revoluția Română, fără o hotărâre definitivă în instanță.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare