STATUL PRIVAT – „Dezvoltatorul imobiliar” Primăria Tîrgu Mureș investește aproape 1,5 milioane de euro în mansardarea a cinci blocuri și obținerea a 28 de apartamente
HOTĂRÂRE. E deja decis: Primăria Tîrgu Mureș va mansarda cinci blocuri de locuințe din municipiu și va crea 28 de apartamente cu câte două camere. Suma pe care o investi din bugetul orașului pentru crearea a 28 de apartamente la mansardă este de de peste 6,7 milioane de lei (6.752.828 lei, echivalentul a aproape 1,5 milioane de euro).
Decizia mansardării blocurilor a fost deja luată, devenind hotărâre a Consiliului Local (doar trei voturi au fost împotriva acestui demers, respectiv cele ale consilierilor POL, din partea cărora, consilierul Radu Bălaș a subliniat faptul că administrația publică locală are cu totul alte atribuții decât de a concura neloial agenții economici privați). Cele cinci blocuri care vor fi mansardate se află pe Bulevardul 22 Decembrie 1989, Aleea Tâmplarilor și străzile Ștefan Cicio Pop (două) și Păcii.
Pentru mansardarea blocului nr 16 de pe B-dul 22 Decembrie 1989 și realizarea a opt apartamente cu câte două camere (în medie 42 de metri pătrați), municipalitatea va investi 1.709.009 lei. Mansardarea blocului de pe strada Ștefan Cicio Pop nr. 25-27 va duce la realizarea a șase apartamente (în medie, de 69 de metri pătrați fiecare), iar demersul va costa 1.534.753 de lei.
Tot pe strada Ştefan Cicio Pop va fi mansardat blocul nr. 21-23, în urma unei investiții tot de 1.534.753 de lei urmând să se creeze șase apartamente (cu o suprafață medie de 51 de metri pătrați). Blocul nr 72 de pe strada Păcii va fi mansardat și se vor obține patru apartamente (cu o medie de 50 de metri pătrați), în urma unei investiții de 987.556 de lei. În fine, cel de-al cincilea bloc ce va fi mansardat de Primăria Tîrgu Mureș este situat pe Aleea Tâmplarilor nr. 7. Obiectivul va costa 986.758 de lei și se va materializa prin patru apartamente cu suprafața utilă medie de 50 de metri pătrați.
Proiectul mansardării celor cinci blocuri din Tîrgu Mureș datează din decembrie 2015, în februarie 2016 fiind aprobată documentația tehnico-economică, iar în aprilie 2018 fiind demarată licitația pentru execuție. Nu s-a prezentat nimeni la licitație, iar cei din Primărie au conștientizat, într-un final, că prețurile devizelor erau ancronice, în consecință au dispus la actualizarea acestora (din perspectiva scumpirii forței de muncă, rata inflației, devalorizarea leului etc.) și s-a ajuns la prețurile prezentate în scriere, indicatorii fiind din nou avizați pozitiv la ultima ședință a Consiliului Local Tîrgu Mureș.
Andrada VLAS