Subvențiile APIA în 2024: cât primește fiecare fermier pe hectar
AGRICULTURĂ. An de an, mii de fermieri din întreaga țară se bazează pe subvențiile oferite de stat prin intermediul APIA pentru a-și menține afacerile agricole pe linia de plutire. Chiar dacă agricultura românească nu mai strălucește la fel ca în trecut, mulți fermieri continuă să își demonstreze priceperea în producția de fructe, legume, cereale și altele.
Cu toate că misiunea fermierilor este dificilă, mai ales având în vedere condițiile meteorologice schimbătoare, aceștia se bazează pe subvențiile APIA, oferite prin intermediul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.
Subvențiile APIA includ diverse tipuri de sprijin, precum sprijinul de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), sprijinul redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), sprijinul complementar pentru venit pentru tinerii fermieri (CIS-YF), creșterea nivelului de bunăstare a vacilor de lapte, precum și creșterea nivelului de bunăstare a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate.
Mii de fermieri români beneficiază de aceste subvenții, care le oferă posibilitatea de a se menține pe piața internațională și de a nu simți că fac agricultură pe datorie.
Cu toate acestea, subvențiile APIA sunt esențiale pentru fermieri, ajutându-i să evite senzația de a se afla într-o situație financiară precară. Deși sumele primite variază în funcție de mai mulți factori, subvenția medie este de câteva zeci de euro pe hectar, însă aceasta depinde de bugetul alocat de autorități.
Banii de la APIA sunt transferați în conturile fermierilor cam în fiecare lună sau chiar mai des, în funcție de programul de plăți și de subvențiile pentru care aplică fermierii. De exemplu, plățile pentru campania anului precedent pot fi efectuate în prima jumătate a anului, în timp ce începând cu luna octombrie se pot primi plăți pentru campania din anul în curs, existând chiar posibilitatea de a primi bani în avans.