Suedia construiește primul drum complet electrificat (e-motorway) din lume pe care vehiculele electrice să poată fi încărcate în timpul mersului

TRANSPORTURI. Prima de acest gen din lume, autostrada electrificată ar putea duce la extinderea cu încă 3.000 km de drumuri electrice în Suedia până în 2045.

Pe măsură ce UE a adoptat luna trecută o lege emblematică prin care toate mașinile noi vândute să aibă emisii zero de CO2 începând cu 2035, țările europene se grăbesc să pregătească infrastructura necesară pentru o mobilitate fără combustibili fosili.

Suedia transformă acum o autostradă într-un drum permanent electrificat – primul de acest fel din lume.

Pe un drum electric, mașinile și camioanele se pot reîncărca în timpul mersului.

Experții spun că încărcarea dinamică le permite să parcurgă distanțe mai lungi cu baterii mai mici și să evite așteptarea la stațiile de încărcare.

Țara scandinavă a fost pionierul drumurilor electrificate prin mai multe proiecte pilot, inclusiv primul drum electric temporar din lume.

„Credem că soluția de electrificare este calea de urmat pentru decarbonizarea sectorului transporturilor și lucrăm cu o serie de soluții”, a declarat Jan Pettersson, director de dezvoltare strategică la Trafikverket, administrația suedeză de transport, pentru Euronews Next.

Autostrada aleasă, ruta europeană E20, conectează noduri logistice între Hallsberg și Örebro, situate în mijlocul celor trei orașe mari ale țării, Stockholm, Göteborg și Malmö.

Proiectul se află în prezent în faza de achiziție și este planificat să fie realizat până în 2025.

Metoda de încărcare pentru E20 nu a fost decisă, dar există trei tipuri de încărcare: sistem catenar, sistem inductiv și sistem conductiv.

Sistemul catenar poate fi utilizat numai pentru vehicule grele. Pentru că folosește fire aeriene pentru a furniza energie electrică unui tip special de autobuz sau tramvai.

În 2018, Trafikverket a inaugurat prima șină de încărcare din lume pentru vehicule electrice pe drumurile publice ca pilot între aeroportul Arlanda din Stockholm și o zonă logistică din Rosersberg.

Pe o porțiune lungă de 2 km, o șină electrică a fost frezată în asfalt pe care camioanele electrice coboară un braț în mișcare care primește energie.

Încărcarea conductivă funcționează ca un încărcător pentru smartphone-uri. În loc să conecteze un încărcător, aceste vehicule electrice speciale au o placă sau o placă pe șosea, iar când vehiculul se află deasupra acestuia, pad-ul încarcă vehiculul fără fir.

Sistemul de încărcare inductivă folosește echipamente speciale îngropate sub drum care trimite electricitate către o bobină din vehiculul electric. Bobina din vehicul folosește apoi electricitatea pentru a încărca bateria.

În 2020, a construit un drum electric fără fir pentru camioane și autobuze grele în orașul insular Visby.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare