Tarifele pentru serviciile medicale rămân neschimbate până în Iunie 2024: anunț CMR în urma discuțiilor cu decizionalii

ANUNȚ. Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Daniel Coriu, a anunţat joi că, în urma discuţiilor cu factorii decizionali, tarifele pentru servicii medicale oferite de medicii de familie şi din ambulatoriu vor rămâne neschimbate până la 30 iunie 2024, la valoarea celor din ultimul trimestru din 2023. Coriu a menţionat că se va renunţa la penalizările progresive pentru medicii care au mai mult de 2.200 de pacienţi pe listă, îndeosebi în zonele defavorizate.

De asemenea, s-a decis revenirea la contractul-cadru anterior, din 2023, în ceea ce privește spitalizarea de o zi, unde se va permite medicilor să aibă două ore pentru un pacient în loc de cele trei ore propuse inițial. Daniel Coriu a explicat că se așteaptă un proces-verbal de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), dar nu s-a semnat încă niciun acord. Discuţiile au avut loc online.

În continuare, se va forma un grup de lucru care să găsească soluţii până la 1 iulie pentru eficientizarea, creşterea calităţii serviciilor medicale și plăți suplimentare pentru serviciile de prevenție.

La data de 11 ianuarie, CNAS a publicat în transparenţă decizională valoarea punctelor per capita și pe serviciu în asistenţa medicală primară, inițiativă care a provocat reacţii puternice din partea sistemului de sănătate. Valoarea punctelor propusă de CNAS a fost criticată de medici, inclusiv de preşedintele CMR Bucureşti, Cătălina Poiană, care a solicitat renegocierea și creșterea valorii punctului pentru serviciile medicale.

Medicii de familie din Bucureşti și Ilfov, în data de 15 ianuarie, au cerut revenirea fără întârziere la tarifele stabilite pentru ultimul trimestru din 2023 și încheierea de acte adiţionale pentru tot anul 2024 la valorile actuale de punct, susținând că propunerile CNAS vor duce la o scădere drastică a veniturilor cabinetelor medicale.

Reprezentanţii CMR au subliniat că această situație ar putea afecta grav asistenţa medicală primară și cea din ambulatoriul de specialitate, punându-le în pericol viabilitatea financiară și capacitatea de a oferi servicii de calitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare