Taximetriștii anunță reluarea protestelor: Ministerul Finanțelor, acuzat de tergiversare

TRANSPORT PUBLIC. După o perioadă de așteptare și promisiuni nerealizate, taximetriștii din întreaga țară sunt din nou gata să iasă în stradă. Organizațiile reprezentative ale firmelor de taxi anunță reluarea protestelor, nemulțumite de întârzierea adoptării unei Ordonanțe de Urgență care să modifice legislația referitoare la transportul alternativ de persoane.
Promisiunile neîndeplinite ale ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, și tergiversarea procesului de adoptare a ordonanței au adus la această decizie radicală. Solicitând o întrevedere cu premierul Marcel Ciolacu pentru a debloca situația, taximetriștii anunță organizarea unor noi proteste la nivel național și în București, în perioada 22-24 aprilie 2024.
Într-un comunicat emis de Asociația Națională a Patronatului Operatorilor de Transport în Regim de Taxi, se subliniază frustrarea față de întârzierea nejustificată a Guvernului în adoptarea modificărilor legislative necesare. Taximetriștii consideră că Ordonanța de Urgență propusă de Ministerul Transporturilor, care a fost dezbatută public la data de 25 martie 2024, ar trebui să fie adoptată fără întârziere.
Reprezentanții taximetriștilor acuză că tergiversarea procesului de adoptare a ordonanței se datorează presiunilor venite din partea principalelor platforme de transport alternativ, precum Uber și Bolt. Aceste companii ar fi introdus mii de amendamente la proiectul inițial, blocând astfel adoptarea acestuia în forma propusă de Ministerul Transporturilor.
Informații obținute pe surse dezvăluie că ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, ar fi responsabil de întârzierea adoptării ordonanței, fapt care a adâncit și mai mult tensiunile în rândul taximetriștilor.
Principalele revendicări ale taximetriștilor vizează reglementarea serviciilor de ride-sharing, cerând ca șoferii acestora să aibă mașini cu o vechime de maxim 10 ani și să fie înregistrate pe numele firmelor care colaborează cu platformele Uber sau Bolt. De asemenea, se solicită ca serviciul de transport alternativ să fie limitat strict la raza județului în care este înregistrat autoturismul, iar plata taxelor și impozitelor să se facă în România și nu în străinătate.
Adoptarea acestei ordonanțe ar echivala, potrivit reprezentanților principalelor platforme de transport alternativ, cu o creștere semnificativă a prețurilor și, implicit, cu descurajarea clienților. Așadar, în ciuda presiunilor exercitate de taximetriști, situația rămâne încă tensionată, iar rezolvarea conflictului pare a fi departe de a fi atinsă.