TENTATIVĂ – Campanie de schimbare a mentalităţilor privind agricultura, care „vorbeşte” pe limba tinerilor, la Colegiul Agricol „Traian Săvulescu” din Tîrgu Mureş
PROGRAM. World Vision a anunțat implementarea unei campanii de schimbare a mentalităţilor privind agricultura, care “vorbeşte” pe limba tinerilor, la 12 liceea agricole din România, printre cele selectate fiind și Colegiul Agricol “Traian Săvulescu” din Tîrgu Mureş.
Programul celor de la World Vision se numește „Liceele agricole – Hub-uri locale pentru dezvoltarea fermelor mici şi mijlocii” pornește de la concluzia că România deși deține un extraordinar potenţial agricol, stagnează la acest capitol, 75% din fermele autohtone făcând agricultură de subzistență (având o suprafață redusă, de 1-2 hectare şi o producţie medie anuală sub 2.000 euro).
Programul vizează atragerii tinerilor într-un sector economic nedrept prezentat ca fiind neatractiv, în acest moment în agricultura românească existând o cerere masivă de specialişti pregătiţi pentru care, contrar percepţiei generale, şi salariile sunt pe măsură: un tractorist poate câştiga 1.500-2.000 euro/lună, un medic veterinar specializat în animale mari poate câştiga 3.000 euro/lună, iar un şef de fermă 3.500 euro/lună.
Astfel, profesia de agricultor, include pe lângă clasicele meserii de silvicultor, îngrijitor de animale, agronom şi alte meserii nu doar atractive, dar şi bine plătite: tehnician veterinar, apicultor, mecanic agricol, horticultor, tehnician agroturism, tehnician industrie alimentară, tehnician protecţia plantelor, tehnician agricultură ecologică şi chiar inginer genetician, specialist gastronomie sau enolog. În plus, în mod natural, activităţile de producţie, prelucrare, comercializare şi distribuţie a produselor agricole şi zootehnice au devenit acceptate ca parte a agriculturii moderne, bazată pe tehnologii de ultimă generaţie.
msnews