TENTATIVĂ – Un consilier municipal cere eliminarea taxei „pe apa de ploaie” de pe facturile Aquaserv, caz în care compania va pierde peste 313.000 de euro anual

PROIECT. În Mureș, clienții persoane fizice ai operatorului de apă-canal Aquaserv SA, firmă controlată de municipiul Tîrgu Mureș (care deține 81,73% din societate), plătesc taxa de canalizare a apei pluviale în sumă de 0,9 lei/metru cub – operatorul de apă-canal din județ are al 13-lea cel mai mare tarif total la serviciul furnizat (apă-canal) din țară, într-un clasament național care cuprinde tarifele practicate de toate cele 45 de firme-operatori ai serviciului public din România.

 

Vestea bună pentru tîrgumureșeni e că taxa pentru apele pluviale, cunoscută şi ca „taxa pe apa de ploaie”, încasată de Aquaserv (în baza unei legi din 2006) poate fi eliminată din facturi, din august 2018 aceasta nefiind obligatorie. Practic, prin modificările legii, consiliile locale ale orașelor care dețin companiile de apă-canal pot scuti populația de plata taxei pe apa de ploaie.

 

Proiectul

 

Radu Bălaș

Deja, consilierul municipal Radu Bălaș (POL) a redactat un proiect de hotărâre ce le va fi prezentat colegilor săi din forul deliberativ al urbei (Consiliul Local) prin care se spune că e legal să se renunțe și că nu-i un mare schepsis, adică n-ar fi o pierdere pentru compania pe care o dețin în proprietate. În plus, e bine pentru populație. Argumentele sunt aproape în totalitate adevărate.

 

Sigur, taxa pe apa de ploaie a fost o aberație și un abuz legislativ încă de când a fost impusă și trebuia să se amendeze legea mult mai repede decât această perioadă de 12 ani, timp în care companiile și-au maximizat profiturile și în baza legii abuzive. De pildă, în ultimii trei ani, compania a obținut profituri nete de peste 40 milioane de lei, bani care au plecat, în cea mai mare parte, către acționari, iar principalul câștigător a fost tocmai municipiul Tîrgu Mureș, acționar principal al firmei, care încasează peste 81% din profit.

 

Bălaș citează date financiare ale companiei Aquaserv, arătând că suma încasată de la populație din taxa pe apa de ploaie este doar o mică parte din cifra de afaceri, respectiv 1,64%. Ceea ce e real, numai că acel 1,64% înseamnă în bani peste 1,6 milioane de lei (echivalentul a peste 313.000 de euro).

 

Șansele

 

Ce poate interveni pentru ca aleșii locali să decidă respingerea acestui proiect de hotărâre tocmai în detrimentul cetățenilor, adică cei care i-au desemnat în funcțiile de consilieri municipali? Influența celor care conduc de drept administrația tîrgumureșeană și compania de apă-canal. Pentru că eliminarea taxei pe apa de ploaie ar scădea încasările la bugetul municipal cu aproximativ 250.000 de euro.

 

Anul trecut, din profitul net al Aquaserv, de peste 10,7 milioane de lei (echivalent cu peste 2,3 milioane de euro), aproximativ 8 milioane de lei au fost împărțite acționarilor (entităților administrative) sub formă de dividende, iar municipiul Tîrgu Mureș a încasat 81% din dividende, adică vreo 1,4 milioane de euro. Acest profit a fost obținut și din taxa pe apa de ploaie.

 

Așadar, eliminarea taxei pentru apele pluviale pentru populația din Tîrgu Mureş este legală, dar păstrez rezerve că dirijorii bugetului public al municipiului o vor considera la fel de oportună, cum o consideră consilierul POL. Cum pot, totuși, aleșii să motiveze opoziția la un proiect care ar aduce beneficii directe pentru cei care i-au ales? Simplu: argumentul de menținere a taxei e legat de angajamentele pe care le au societățile de apă-canal cu finanțatorii europeni ai proiectelor de dezvoltare a rețelelor – contractele semnate de operatori prevăd și anumite obligații de tarifare ferme, care conțin și tariful pentru apa pluvială.

 

Este și cazul Aquaserv SA, care derulează un proiect cu finanțare europeană (în valoare de 108 milioane de lei din care finanțarea UE e de 85%) pentru extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în localităţile Tîrgu Mureş, Sighişoara, Târnaveni, Miercurea Niraj şi Cristuru Secuiesc – în 2017, compania raporta datorii de aproape 68 de milioane de lei, din care 57 de milioane reprezenta creditul BERD.

 

Acest proiect durează până în iulie 2019. Când se termină (presupunând că modificarea va fi menținută), se va putea elimina din factură taxa pe canalizare pluvială? Oficial, da. Practic, nu. De ce?

 

Pentru că Aquaserv este angrenat continuu, încă din anul 2000, în proiecte cu finanțatori (bănci, fonduri) europeni, iar o rețea de apă va avea tot timpul nevoie de lucrări. Fiind finanțate de parteneri financiari externi, Aquaserv va avea tot interesul să mențină în respectivele contracte de finanțare obligativitatea menținerii și chiar creșterii tarifelor. De ce? Pentru că având respectivele prevederi (clauze) contractuale, vor fi protejați de tendința autorității publice (primărie, consiliu local) de a reduce (electoral) tariful final al serviciului.

 

Compania Aquaserv SA are ca asociați municipiul Tîrgu Mureş, Consiliul Judeţean Mureş, Sighişoara, Reghin, Luduş, Târnăveni, Iernut şi Cristuru Secuiesc (aceste entități administrative reprezentând acţionariatul firmei).

 

Cătălin VISCHI

 

1 comment
  1. Pai la CRAB – Bacau,…platim ape meteorice de ani de zile, ca ploua ca nu ploua.Si culmea este ca platim haotic aceasta apa meteorica deoarece, am observat pe facturile vecinilo , ca cei de la 2 camere platesc mai mult decat cei cu 3 camere. In mod normal ei cei de la CRAB ar trebui sa curete rigolele si gaigherele de scurgere,..dar ei nu fac mai nimic. Suntem furati cu acte in regula.SI NIMENI NU FACE NIMIC…CA SA-I PUNA LA PUNCT PE ACESTI NEMERNICI!HALAL FIRME,…HALAL PATRONI,…HALAL ANGAJATI!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare