TERMEN – Buncărul de 1,3 milioane de euro pentru noul laborator de radioterapie din Târgu Mureș va fi terminat la sfârșitul anului

LUCRARE. Sereleul local, Construct Mapcom, controlat de familia Plopeanu, care inițial a refuzat să oferteze pentru execuția construcției buncărului ce va adăposti noul laborator de radioterapie al Clinicii de Oncologie (secție a Spitalului Clinic Județean Târgu Mureș), va executa, până la urmă, lucrarea. Finanțarea necesară, de peste 1,3 milioane de euro, provine exclusiv din bugetul județului, iar licitațiile publice pentru lucrare au stârnit controverse (detalii, într-o investigație msnews, AICI).

 

Cum a oscilat prețul

 

La sfârșitul lunii noiembrie 2018, președintele Consiliului Județean Mureș, Péter Ferenc, spunea că edificarea noului buncăr „va începe în cel mai scurt timp şi va fi finalizată în august 2019”. În fapt, abia la 11 februarie a fost eliberată autorizația de construire și doar în 6 martie s-a semnat ordinul de execuție a lucrărilor, o zi mai târziu fiind efectuată poza de grup (cu politicieni, administratori și constructori) prin care era anunțată măiastra înfăptuire.

 

Inițial, prețul la care a fost înscrisă în licitație publică proiectarea și execuția buncărului (respectiv 4.842.118,91 lei), rezultat din studiul de fezabilitate (SF) plătit de CJ Mureș sereleului Mansart Corporate (administrat de Șerban Pop, fost șef de achiziții al UMF și fratele lui Cosmin Pop, cel care controlează Romur), a fost unul subevaluat. Rezultatul: două firme (Construct Mapcom și… Mansart Corporate!) și-au exprimat intenția de a depune oferte de execuție, dar niciuna nu a făcut-o, iar licitația (în fapt un anunț de participare simplificat) a fost anulată.

 

Ulterior, Mansart Corporate, care a fost plătită din pușculița județului pentru SF, a fost pusă să explice de ce firmele care vroiau să execute lucrarea (printre care și Mansart Corporate) nu au ofertat. Simplificat, Mansart a motivat că prețul pe care l-a stabilit este cu 20% mai mic și de aceea Mansart, care ar fi vrut să execute lucrarea, nu a mai depus oferta de execuție. Știu, pare din filme cu proști, dar e relalitatea.

 

În fine, CJ Mureș a suplimentat, așa cum i-a spus Mansart, bugetul pentru construcția buncărului cu peste 1 milion de lei, ajungând la peste 6,1 milioane de lei (echivalentul a peste 1,3 milioane de euro), a cerut din nou oferte de execuție prin aceeași procedură simplificată și a găsit executantul: firma Construct Mapcom. Buncărul trebuie terminat în nouă luni, adică până în 5 decembrie 2019.

 

Construct Mapcom (cu sediul pe strada Insulei din Târgu Mureș) reprezintă o mică parte din posesiunile familiei Plopeanu. Firma e administrată de Alin Doru Plopeanu și o are ca asociat (cu 50%) pe soția sa, Adina Gabriela Plopeanu (administrator al futuristului hotel Privo și fiica milionarului Emil Morariu, fost acționar al fabricii de bere Bere Mureș, firmă vândută în 2008 către Heineken cu 150 milioane euro).

 

De ce e necesar buncărul

 

Pentru că buncărul în care funcționează ansamblul de radioterpie al Clinicii de Oncologie a Spitalului Clinic Județean Târgu Mureș nu mai corespunde standardelor medicale și nici nu permite modificările necesare unei extinderi, în apropierea clinicii, pe o suprafață de 682 de metri pătrați (amplasată pe strada Gheorghe Marinescu nr. 3), încadrată de Clinica de Oncologie, bibliotecă și două anexe, se va construi un corp nou de clădire cu destinația buncăr și spații conexe la laboratorul de radioterapie, pentru 35 de persoane (personal medical și pacienți) cu toate fluxurile și anexele aferente.

 

Proiectantul este firma băimăreană Cubicon Invest, controlată de familia Cuceu (Cristian și Cristina Alina), cea care a mai proiectat în Târgu Mureș și Centrul Simulare Medicală și Centrul Farmacie UMF Târgu Mureș. Practic, buncărul este o clădire în regim parter, cu pereți din beton a căror grosimi variază de 1,5 metri la 3 metri – planșeul va avea 2 metri grosime.

 

După edificare, activitatea medicală din actualul buncăr va fi mutată în noua construcție, după care se va încerca și modernizarea vechiului buncăr. Până atunci, însă, după finalizarea construcției, noul buncăr va fi dotat cu aparatură performantă (respectiv cu un accelerator liniar modern, computer tomograf, simulator, staţii de conturare, sistem de înregistrare şi verificare, seturi de imobilizare pentru accelerator şi pentru computerul tomograf simulator, set complet de dozimetrie), grație unei finanțări a statului, prin Ministerul Sănătății.

 

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare