TERMEN REALIST – Ministrul Sănătății: „Centrul de mari arși din Tîrgu Mureș va fi finalizat după anul 2020”

CENTRU MEDICAL. Necesitatea construirii a cinci centre de mari arși în România (două în București și câte unul în Tîrgu Mureș, Iași și Timișoara) a intrat oficial pe agenda guvernamentală înaintea accidentului din clubul Colectiv din București, respectiv în anul 2014. Atunci, autoritățile au decis punerea în practică proiectului, fapt legiferat printr-o Hotărâre de Guvern, mai ales că Banca Mondială oferea încă din 2012 o linie de finanțare în acest sens.

 

De la respectiva Hotărâre de Guvern, însă, s-au făcut prea puține fapte, doar în 2017 a demerat procesul de achiziție prin Banca Mondială, în 6 august 2018 s-a semnat contractul pentru studiul de fezabilitate, iar pe 25 octombrie 2018 s-a publicat caietul de sarcini privind achiziția de aparatură, a explicat ministrul Sănătății, Sorina Pintea (foto).

 

Conform prognozei ministeriale, centrele din Iaşi şi Timişoara vor fi dotate până în martie 2019, când licitaţia se va termina, dar centrele din Tîrgu Mureș (care va fi construit lângă Spitalul Clinic Județean de Urgență Tîrgu Mureș, fiind unit printr-o pasarelă de clădirea unității spitalicești) și București (cele două urmând să fie edificate la spitalele Bagdasar Arseni și Grigore Alexandrescu) vor fi construite, doar după anul 2020 (acesta fiind un „termen realist”, conform exprimării ministrului Sănătății).

 

Pentru clădirea nou construită din Tîrgu Mureș s-a lansat licitația pentru realizarea studiului de fezabilitate. Recent, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență, dr. Claudiu Puiac (foto), estima într-o declarație publică, pentru Radio România Tîrgu Mureș, că se dorește începerea construcției în toamna anului viitor, iar termenul de finalizare ar fi decembrie 2021. Noul centru medical va avea o secție de mari arși, bloc operator cu 25 de săli de operație, secție de anestezie terapie intensivă cu 25 de paturi, unitate de transfuzii sanguine și stație de sterilizare.

 

În România, există în acest moment doar 11 locuri de mari arşi (cu arsuri pe peste 50% din suprafața corpului) care respectă standardele internaţionale: şase la Spitalul Floreasca şi cinci la Spitalul de Arşi.

 

Andrada VLAS

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare