TICHIE DE MĂRGĂRITAR – 215.000 de euro, investiți în camere video pentru supravegherea containerelor de gunoi din Tîrgu Mureș
BUGET PUBLIC. Municipalitatea Tîrgu Mureș a decis să aloce în anul 2018 suma de 1 milion de lei (echivalentul a 215.000 de euro) pentru achiziția unui sistem de supraveghere video IP a… punctelor de colectare a deșeurilor. E un fel de tichie de mărgăritar pe capul chelului. Urmează argumentația.
Sistemele cu camere de supraveghere IP sunt vârful tehnologiei actuale (imagini de calitate superioară și posibilitatea de a monitoriza de la distanță prin conexiune la internet), iar investiția în obiecte de calitate nu trebuie să fie apanajul bogatului, ci mai ales a săracului. Din acest punct de vedere, decizia ar trebui semnalată ca fiind pozitivă, să vedem însă de ce nu e așa.
Salubrizarea în Târgu Mureș
În municipiul reședință de județ, salubrizarea este realizată de un operator privat, Salubriserv, companie aflată în insolvență și condusă acum prin administrator special Claudiu Bâta și administrator judiciar Dan Ciubucă. Contractul este unul care suferă acut de provizorat, cauză care nu aparține municipalității, ci Consiliului Județean, proprietarul depozitului regional de la Sânpaul care încă nu are operator, deși este finalizat de atâta timp – acest fapt a dus și la tariful exagerat de mare de salubritate pe care-l plătesc mureșenii, însă asta e altă discuție.
În consecință, pentru ca municipiul să nu se transforme într-un mic Napoli, administrației locale i s-a permis prelungirea contractului de salubrizare… condiționat. Respectiv, contractul cu Salubriserv, finalizat la începutul anului 2016, a fost prelungit până la desemnarea operatorului regional. Situația e amuzantă și complet nelegală, atâta timp cât nu există posibilitatea unei proiecții economice din cauza unui termen calendaristic bine definit. E un fel de: „Bă, strângeți voi gunoiul până când o să vină altul să o facă” – soluție de lumea a treia.
Problemele salubrizării
De la acest contract temporar s-au derulat o sumedenie de probleme care în alte orașe cu pretenții de civilizație nu există. De pildă, de neînțeles cum municipalitatea Tîrgu Mureș nu poate să impună operatorului de salubritate privat, căruia i se permite prin contract să dezvolte un serviciu de tip monopol, să suporte investițiile necesare unei mai bune funcționari a sistemului de salubrizare. Respectiv, în Tîrgu Mureș municipalitatea a decis să suporte investițiile în containere îngropate și, iată, acum și în supravegherea video a acestora. Costurile nu sunt mici, iar în alte orașe acestea sunt suportate de operatorul privat (care, sigur, nu are un contract provizoriu, ci unul ferm, implicit poate să-și bugeteze afacerea fără riscuri).
Altă problemă defectuoasă pe care am observat-o în Tîrgu Mureș (sunt totuși surprins că orașul e relativ curat în contextul atâtor disfuncționalități, însă sunt neplăcut surprins să aflu că asta se realizează în cea mai mare parte din bani scoși din bugetul local) constă în lipsa colectării selective, care e o obligație sancționabilă de Uniunea Europeană. Gunoiul se aruncă amestecat în arhaicele containere din tablă, ca-n perioada interbelică sau ca-n zonele sărace ale Africii, iar faptul ăsta duce la penalități financiare suportate tot din bugetul public. Sunt surprins că județul nu e împânzit de pubelele de tip iglu, știind, de pildă, că toate containerele, pubelele, iglurile și întreg echipamentul de compostare achiziționat pentru deservirea sistemului de management al deșeurilor din județul Maramureș au fost furnizate de două firme, una dintre ele fiind din Mureș (Triplast).
Da, în urmă cu cinci ani (martie 2013), Primăria Tîrgu Mureș a dat în folosință primele containere îngropate pentru depozitarea gunoiului menajer şi reciclabil. De anul trecut se montează containere îngropate (câte două lifturi / locul de depozitare a deșeurilor, neinscripționate și oricum insuficiente pentru colectarea selectivă – ceea ce înseamnă că gunoiul menajer va fi aruncat tot amestecat, fapt care este amendabil de UE, există și o normă/cantitate de reciclare a deșeurilor extrem de clar calculată în funcție de numărul de locuitori).
După argumente, concluzii
În aceste condiții, care este scopul camerelor video? Investiția ar avea logică dacă ar exista obligativitatea colectării selective (măcar pe două fracții, umed și uscat), așa însă… e ca și cum ai așeza o tichie (de mărgăritar, sau de 215.000 de euro) pe capul unui chel. Numai asta îi lipsea.
La fel cum e ciudată decizia de a plăti în acest an din banii publici suma de 60.000 de lei pentru un studiu de oportunitate în vederea… delegării serviciului de măturat stradal și deszăpezire pe raza municipiului Tîrgu Mureș. Adică există un contract (temporar) în acest sens, nu?, cel semnat în 2016, iar operatorul de salubrizare va fi desemnat de Consiliul Județean, deci… pentru ce se face studiul acesta?
Cătălin VISCHI