TÎRGU MUREȘ – Firmă specializată în repararea Căsuței lui Moș Crăciun, angajată de Primărie să facă studii pentru piste de biciclete

CONTRACT. Vă mărturisesc că nu știu de câte ori s-a stricat, în iarna trecută, Căsuța lui Moș Crăciun din Tîrgu Mureș. Dac-aș fi la confesional, aș merge mai departe cu spășirea: habar n-aveam că a existat și nici unde a fost plantată Căsuța lui Moș Crăciun, deși mă gândesc că, din ospitalitate, primarul Dorin Florea a dispus să fie amplasată exact acolo unde a vrut Moș Crăciun.

 

Știu însă, din documente oficiale pe care msnews le deține, că s-a stricat. Montarea, demontarea și reparațiile Căsuței lui Moș Crăciun au costat 3.764 de lei. Nu-i un capăt de țară, important e, nu-i așa?, ca Moșul să se fi simțit bine, doar n-a bătut atâta drum, din Laponia în Tîrgu Mureș, să scrie vreo recenzie proastă, Doamne-ferește, pe Booking și să ni se ducă buhul. Banii ăștia au fost plătiți, cu folos, unui sereleu local, Freead Construct.

 

Reconversie profesională de succes 🙂

 

Zic c-au fost plătiți cu folos, pentru că altfel nu se explică de ce municipalitatea condusă de primarul Florea ar mai fi furnizat, în iunie, încă o comandă acestui sereleu. De data asta s-au reparat căsuțe, nespecificat câte și nici unde, dar să nu ne-ncurcăm în detalii ci să rămânem la chestiunile importante: banii. De data asta, a fost ceva mai mult de reparat, implicit și contractul a fost mult mai îndestulător: aproximativ 40.000 de lei, adică de 10 ori mai consistent decât primul.

 

Același algoritm de creștere, de 10 ori, s-a păstrat și în continuare, numai că de data asta Primăria va plăti 335.979,80 lei (echivalentul a peste 72.000 de euro), aceleiași firme, însă nu pentru reparat de căsuțe (sper că le-a reparat pe toate și ăsta a fost motivul schimbării radicale), ci pentru… studii și proiecte pentru piste de biciclete.

 

O reconversie profesională totală a sereleului local Freead Construct, firmă înființată în urmă cu cinci ani, care în primii patru ani a funcționat fără angajați (acum are un singur angajat) și care în ultimii patru ani a avut o cifră de afaceri totală mai mică decât acest contract semnat în iulie 2018 cu Primăria Tîrgu Mureș.

 

Ce s-a întâmplat între ianuarie și iulie 2018 de a ajuns firma asta să-și reconsidere strategia profesională și să facă pasul de la reparații de căsuțe ale lui Moș Crăciun la proiectare de piste de biciclete, doar edilul Florea știe. Nu cred că argumentul constă în faptul că sereleul care repara căsuța lui Moș Crăciun are niscaiva probleme, fiind executată silit, în baza unei sentințe din februarie 2018, pentru neplata unei facturi emise de de o altă firmă locală, în noiembrie 2015 (factura era de 10.211 lei, mai are penalități de 6.448 lei și dobânzi de 0,15% pe zi de întârziere până la plata integrală a debitului restant, dar cu noul contract n-ar trebui să aibă nicio dificulatatea în a stinge datoriile).

 

Trei aspecte sunt de salutat aici: 1) bine că Primăria nu a decis să-și facă bază științifică pe Marte, caz în care saltul ar fi fost prea mare, totuși; 2) redevin importante pistele de biciclete (bine, nu chiar pistele, pentru că și în Tîrgu Mureș acestea sunt o glumă, o butaforie, niște dungi trase pe trotuar cu o investiție cuantificată în prețul vopselei), ceea ce observăm că e ciclic; 3) acesta va fi al-nimeni-nu-mai-numără-câtelea studiu pentru piste de bicilete al Primăriei Tîrgu Mureș, care, cel mai probabil, deja are o bibliotecă aplicată în acest sens. Decât atât :).

 

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare