Tradiția sfințirii bucatelor de Paști – o sărbătoare înălțătoare în Miercurea Ciuc / A húsvéti ételek megszentelésének hagyománya – egy felemelő ünnep Csikszeredában

TRADIȚIE. Încă de duminică  dimineață, locuitorii din toate colțurile orașului Miercurea Ciuc și din împrejurimi s-au adunat într-un spectacol colorat al tradiției și spiritualității. Îmbrăcați în portul popular secuiesc, oamenii au purtat cu ei coșuri pline cu produse alimentare pascale tradiționale, pregătite cu grijă pentru sfințire.

Numărul participanților a crescut semnificativ în ultimii ani, ceea ce a dus la extinderea zonei evenimentului până în jurul Palatului Administrativ, blocând parțial circulația pe două străzi. Imaginea oamenilor care umplu platoul din centrul orașului și spațiile adiacente în doar câteva minute este impresionantă, ilustrând unitatea și devotamentul comunității.

După slujbă, pe acordurile imnurilor pascale, preoții au pășit printre rândurile de credincioși, sfințind alimentele și transmițând urările tradiționale de Paști.

Ceremonialul sfințirii bucatelor marchează sfârșitul postului Paștelui, o perioadă de rugăciune și reflectare care a durat 40 de zile. Instituit acum mai bine de 20 de ani de episcopul Tamas Jozsef, obiceiul a devenit un simbol al sărbătorilor pascale catolice din Miercurea Ciuc, continuând să aducă împreună comunitatea într-un gest de tradiție și credință.

Sfințirea bucatelor în aer liber are rădăcini adânci în istoria orașului, fiind practicată și înainte de Revoluția din 1989, când oamenii se adunau în apropierea bisericilor catolice. Astăzi, această tradiție este îmbrățișată cu entuziasm, marcând în mod special înălțarea spirituală a comunității.

În acest an, Paștele catolic și Paștele ortodox sunt sărbătorite în date diferite, însă această diversitate în tradiții și obiceiuri aduce înțelegere și respect reciproc între credincioși. Învierea Domnului va fi din nou sărbătorită în comun de catolici și ortodocși pe 20 aprilie 2025, subliniind unitatea și fraternitatea creștină.


HAGYOMÁNY. Vasárnap reggel óta Csikszereda és környékének minden szegletéből összegyűltek az emberek, hogy a hagyományok és a szellemiség színpompás bemutatóján vegyenek részt. A hagyományos székely népviseletbe öltözött emberek hagyományos húsvéti ételekkel teli kosarakat vittek, amelyeket gondosan előkészítettek a szentelésre.

A résztvevők száma az utóbbi években jelentősen megnőtt, ami oda vezetett, hogy a rendezvény területét a Közigazgatási Palota körül kiterjesztették, részben két utca forgalmát is elzárva. A belvárosi fennsíkot és a szomszédos tereket néhány perc alatt megtöltő emberek látványa lenyűgöző, ami a közösség egységét és odaadását mutatja.

A szentmise után a húsvéti himnuszok hangjaira papok sétáltak a hívek sorai között, ételeket szenteltek és hagyományos húsvéti üdvözleteket adtak át.

Az ételszentelés szertartása a húsvéti böjt végét jelzi, a 40 napig tartó ima és elmélkedés időszakát. A több mint 20 évvel ezelőtt Tamás József püspök által bevezetett szokás a Csikszeredai katolikus húsvéti ünnepségek szimbólumává vált, és továbbra is a hagyomány és a hit gesztusaként hozza össze a közösséget.

Az ételek szabadtéri megszentelése mélyen gyökerezik a város történelmében, már az 1989-es forradalom előtt is gyakorolták, amikor az emberek a katolikus templomok közelében gyűltek össze. Ma ezt a hagyományt lelkesen felkarolják, jelezve a közösség lelki felemelkedését.

Idén a katolikus és az ortodox húsvétot különböző időpontokban ünneplik, de a hagyományok és szokások sokfélesége kölcsönös megértést és tiszteletet eredményez a hívők között. A feltámadást a katolikusok és az ortodoxok ismét közösen ünneplik 2025. április 20-án, kiemelve a keresztény egységet és testvériséget.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare