Tradiții românești: Mărțișor – simbolul primăverii & dragostea și respectul pentru femei

MĂRȚIȘOR. În prima zi a lunii martie, românii sărbătoresc sosirea primăverii într-un mod unic: prin simbolicul mărțișor (sau mărțișor, într-o traducere aproximativă în limba engleză). Acestea sunt mici obiecte pe care femeile le primesc de la bărbați pe 1 martie (și chiar și după aceea, până pe 8 martie) ca simbol al respectului și iubirii lor.

Rețineți că majoritatea femeilor din România se așteaptă să primească ceva la începutul lunii martie (mai ales pe 1 martie) – fie un mărțișor tradițional, fie varianta sa mai scumpă, o bijuterie cu șnur alb-roșu, fie o floare de la cei mai importanți bărbați din viața lor, dar și de la colegi și parteneri de afaceri. Cu toate acestea, orice poate deveni un mărțișor dacă nu uitați să îi legați șnurul alb-roșu.

Se spune că tradiția mărțișorului își are originea în epoca romană. Inițial confecționat doar din două fire de lână răsucite, unul colorat în roșu și unul alb, mărțișorul a evoluat, încorporând o mică bijuterie sau ceva artizanal legat cu un cordon împletit roșu și alb. Se spune că roșul reprezintă vara și căldura, în timp ce albul reprezintă iarna și frigul. Unii oameni spun că cele două culori reprezintă dragostea și onestitatea.

Deși femeile primesc, de obicei, un mărțișor simbolic din partea bărbaților, în unele zone ale țării, și bărbații primesc mărțișoare. Unele femei aleg să poarte mărțișoarele tot luna martie, deoarece se cred că cel care poartă șnurul roșu și alb va fi puternic și sănătos. Unele femei își prind una sau mai multe mărțișoare de haine, de obicei în jurul buzunarului de la piept, în timp ce altele poartă doar șnurul alb-roșu la încheietura mâinii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare