TRANZACȚIE – Castelul din Dumbrăvioara rămâne fără chiriași, dar „nu se lasă vândut” deși prețul a scăzut de la 1,3 milioane de euro la 450.00 de euro
CASTEL. Castelul Teleki din satul Dumbrăvioara (comuna Ernei), edificiu clasat în grupa patrimonială A (de importanță națională), va fi populat ultima oară cu elevi în anul școlar viitor. După aceea, va rămâne gol, autoritatea publică locală luând decizia să nu mai prelungească contractul de închiriere cu urmașii fostei reședințe a familiei nobiliare Teleki, una dintre cele mai bogate ale Ardealului secolelor XVIII-XIX.
“Noi, în acest moment suntem chiriași acolo, clădirea fiind retrocedată urmașilor lui Teleki Samu – e o familie din Canada, domnul a murit anul trecut, a rămas soția și copiii (ei sunt reprezentați aici, în România, de o doamnă avocat din Tîrgu Mureș, împuternicită să-i reprezinte). Proprietarii au vrut să vândă de mai mulți ani, dar nu au reușit. Noi nu o să mai prelungim contractual de închiriere, e ultimul an, acest an școlar care începe în septembrie 2018, în care avem contract. Plătim chirie pentru sălile și atelierele pe care le folosim, dar nu mai sunt elevi. Acolo a funcționat Liceul Tehnologic, iar acum e Școala profesională, însă nu s-a înscris niciun elev pentru anul I, iar acum așteptăm să se termine promoția anului II și gata”, a declarat, pentru msnews, Jánosi Ferenc, primarul comunei Ernei.
Greu de vândut
După retrocedare (în anul 2005), proprietarul canadian al clădirii (care a dat drept de funcționare, inițial până în 2010, pentru Liceul Tehnologic din localitate) a avut mai multe tentative nereușite de a renova castelul cu ajutorul fondurilor europene, iar apoi a luat decizia de a-l vinde, anunțându-și intenția de a folosi fondurile obținute la edificarea unui spital. Inițial, în 2009, prețul cerut a fost de 1,3 milioane de euro, acum însă, divizia Artmark Historical Estate (specializată în vânzarea de monumente istorice și de artă) a menționat că proprietarii, după ce au oferit statului român posibilitatea să cumpere Castelul din Dumbrăvioara (în cadrul dreptului de preemțiune) cu 450.000 de euro (ofertă declinată de stat), îl oferă spre vânzare oricărei persoane interesate.
La Artmarkt Historical Estate, clădirea și domeniul din satul mureșean Dumbrăvioara apare sub titulatura “Castelul contelui Sámuel Teleki, Cancelar al Transilvaniei (1791-1822)” și are prețul de pornire 650.000 de euro. Domeniul este de 49,2 hectare, iar suprafața construită (demisol, parter și mansardă) este de 2.010 metri pătrați, edificiul având 40 de încăperi. Pentru că deocamdată nu a apărut niciun potențial cumpărător, cel mai probabil proprietarul îl vinde și cu prețul la care l-a oferit spre vânzare statului român: 450.000 de euro. Conform descrierii, fosta reședință Teleki, edificată la sfârșitul secolului al XVIII-lea, poate fi transformat în castel de vânătoare, centrul medical, centru social, complex turistic, hotel/pensiune, reședință multifamilială sau școală privată.
Gazdă pentru înalții aristocrați
Prezentat sub denumirea Castelul Teleki, edificiul nu are neapărat o valoare arhitectonică ridicată, dar este important prin istoria sa. Clădirea, în fapt un conac edificat în mai multe perioade (între 1733 și 1913) într-un cumul de stiluri (baroc, neobaroc, rococo și renascentist), a fost gazdă pentru Eduard al VII-lea (regele Regatului Unit, al dominioanelor britanice și împărat al Indiei), Ferdinand (țarul celui de-al treilea Imperiu Bulgar) sau Rudolf (arhiduce de Austria și prinț moștenitor al Austriei, Ungariei și Boemiei), invitați de Samu Teleki la vânătorile regale din Munții Gurghiului.
Domeniul din Dumbrăvioara a fost donat, în secolul al XVIII-lea, familiei Teleki Sándor de principele Transilvaniei, contele Mihai Apafi, iar clădirile conacului au fost ridicate în mai multe etape (partea de sud a clădirii a fost ridicată în anul 1733 la inițiativa contelui Teleki Samuel al II-lea, cancelarul Transilvaniei și întemeietorul Bibliotecii „Teleki” din Târgu-Mureș), cea de nord în anul 1796, iar partea centrală a fost construită între anii 1912 și 1913 de strănepotul contelui, contele Teleki Sámuel al IV-lea (Samu), cunoscut explorator al continentului african, născut în Dumbrăvioara și înmormântat tot aici, în cripta familiei (ca fostul cancelar al Transilvaniei).
Până înaintea celui de-al Doilea Război Mondial, conacul era considerat unul dintre cele mai fastuoase reședinţe aristocratice transilvănene. Ultimul proprietar al conacului a fost contele Teleki Károly, după război clădirea fiind naționalizată de regimul comunist și având destinația de liceu agricol, iar acum de școală profesională.
Cătălin VISCHI