VIDEO – Miliardarul Doru Borșan, în Nisa: „Am venit să beau un cognac… Vă pup, săracilor!”

0
4306
Doru Borșan

TUPEU DE MILIARDAR. În urmă cu mai puțin de 24 de ore de la acest velfie (un joc de cuvinte între video și selfie, care denumește acțiunea de a te filma singur), miliardarul Doru Borșan din Tîrgu Mureș stătea singur, într-un colt al sălii de ședințe din Primăria Tîrgu Mureș. Era tensionat, butonându-și în permanență telefonul și monitorizând dacă a investit inspirat pentru deblocarea unei investiții despre care susținea, pentru msnews, că depășește 200 de milioane de euro – îl vedeți în fotografie, cu pantaloni albi, cămașă anacronică cu dungi late, vestă de fâș, ciorapi scurți și pantofi sport New Balance.

 

Atunci, în 20 septembrie – era o zi de joi, prima după Miercurea Ciuc -, consilierii municipali urmau să aprobe revenirea proiectului său imobiliar – denumit la început Golden Residence, iar acum Dolomiti – la PUZ-ul initial. Asta era similar cu ridicarea blocării investiției, atunci sistată din cauza unei condiționări administrative: un drum de legătură cu Bulevardul 1 Decembrie 1918, pe care Borșan nu-l putea face din cauza împotrivirii proprietarilor unor terenuri din zonă – dintre aceștia, Borșan l-a fixat drept țintă pe Tordai, cel mai vehement, pe care l-a catalogat țăran, pentru că nu înțelege dezvoltarea orașului așa cum vrea el, “Întâistătătorul” Borșan să o facă (detalii despre afacerea imobiliară Dolomiti, controlată de Doru Borșan, aveți AICI, într-un articol pe care l-am realizat împreună cu colegii mei de la Grupul de Investigații msnews)

 

Previzibil (conform informațiilor interne care ne-au survenit cu o zi înaintea ședinței), votul a fost pozitiv – adică drumul de legătură, care urmează să fie plătit de Primărie, din bani publici, nu mai e în sarcina lui Borșan -, dar i-a alimentat tensiunile miliardarului care vizează construirea a 1.600 de apartamente și numeroase spații comerciale în zona de vis-à-vis cu viitorul mall Nepi. Udemeriștii au cerut o pauză de consultări înaintea votului și, când au revenit, au anunțat că vor vota pentru cu amendamentul că Primăria să se oblige să prezinte două variante de drum de legătură și proprietarii din zonă să decidă care îi avantajează mai mult (ceea ce oricum e prevăzut în contractul pentru respectivul SF al drumului).

 

Deconectare la Negresco

 

Deci, victorie pentru Borșan și deconectare pe Coasta de Azur. Nu la Cannes, acolo e mai scump, ci la Nisa, unde a intrat în hotelul de lux “Negresco”, situat pe Promenade des Anglais, în apropiere de vila Masséna. Ș-acolo, Borșan, brusc deconectat de la tensiunea care i-a blocat investiția de 200 de milioane de euro în urma căreia orașul trebuie să-i facă o statuie, dar acum, în timpul vieții, nu după – cum mi-a declarat – și-a scos telefonul și a filmat un mesaj (pe care-l aveți atașat).

 

Evident cu ochelarii de soare (un model retro Ray Ban – firmă, cum altfel) în interior, miliardarul care ani de-a rândul și-a ascuns averea (declarațiile sale de avere fiind “albe”, adică omul n-avea nimic, o casă, un cort, ceva, doar salariul de director de la Energoplus, firma abonată la lucrări publice, și o datorie de 25.000 de euro la BRD) a răbufnit:

 

“Păi, qu’est-ce que tu fais, mă nene, mă? Am venit la summit-ul celor trei pârâuri, invitat la un coniac… Bonjour, possibilité du… un cognac? (n.red., “Bună, posibilitate… un coniac?”, într-un masacru al limbii franceze săvârșit de un clasic autosuficient, corect: “Bonne journée/Bonjour, il est possible de servir un verre de cognac?”). Deci cum vă spuneam, am fost invitat la summit-ul celor trei pârâuri – Sásvári, Pocloș și Cementlap. Am fost informat că domnul Tordai (n.red., proprietarul terenului care s-a opus ca Primăria să facă un drum public care să deservească investiția privată a lui Borșan) și-a băgat căruța-n service, i s-a rupt o spiță, acuma, cei de la Departamentul Căruțe înlocuiește o spiță de brad cu una de stejar, iar domnul Mircea Țiganu știa adâncimea, căldura apei, tot-absolut – i-am trimis și lui o invitație, dar nu mi-a răspuns. Important e că eu sunt aici și voi servi un cognac în cinstea lor. Iar pe voi v-am pupat, săracilor!”.

 

 

În 2012-2015, singurele dăți când, consilier județean fiind – ales pe listele ApMS (Alianța pentru Mureș) -, Borșan a fost nevoit să-și publice averea, a scris că n-are nimic (nici terenuri, nici mașini, nici case), doar o datorie de 25.000 de euro la BRD și salariul de director la Energoplus, firmă abonată la lucrări publice (salariu de 3.333 de lei net) – în ianuarie 2016, Borșan a scăpat de această corvoadă, pierzându-și postul de consilier județean din cauza absențelor.

 

Cine este Borșan

 

Borşan Doru Aurelian s-a născut în Tîrgu Mureș, la 14 ianuarie 1969. A terminat (în 1987) Liceul “Unirea”, cu calificarea operator extracție petrol-gaze, apoi a plecat în armată și imediat după eliberare s-au produs evenimentele din decembrie 1989, apoi libertatea.

 

A plecat în Italia – e notorie povestea servită și reîncălzită periodic presei că a trebuit să-l învingă la șah pe un sârb pentru a-și câștiga locul de dormit pe o bancă din parc. S-a întors după cinci ani în Tîrgu Mureș, și-a deschis o firmă (Irokar Company SRL) și un club, a intrat în politică (initial ca președinte al organizației de tineret a PD, apoi, în 2004-2007 ca președinte al PNG Mureș, iar apoi în PDL, ca locotenent de mână stângă – vicepreședinte – al eternului primar Dorin Florea). Tot în 2007 a absolvit Facultatea de Psihologie la “Dimitrie Cantemir”.

 

Susține că vorbește patru limbi străine (maghiară și italiană – avansat, engleză și franceză – mediu – despre franceză, vedeți și dumneavoastră ce-nsemană pentru el “mediu”). A practicat voleiul, colecționează ceasuri (mi-a spus că are peste 250), a fost directorul Direcţiei de Sport Mureş, a făcut afaceri extrem de profitabile cu instituțiile statului (mai ales cu Primăria Tîrgu Mureș, condusă de șeful său politic Dorin Florin) și a devenit cunoscut la nivel național atunci când i-a vândut (sau cedat) o limuzină Rolls Royce Phantom lui Gigi Becali, fostul său șef politic.

 

Susține că e un tip calculat, dar nu-i. E neglijent – altfel ar trebui să-l considerăm agramat sau semidoct, pentru că scrie cu greșeli grave în limba română (“âmpreună”, “ân această seară”). Această neglijență l-a determinat și să reacționeze ca-n acest velfie: un impuls dat de starea de surescitare în care l-au ținut consilierii municipali și surescitarea că de acum poate să câștige și alte sute de milioane de euro. Asta și faptul că trăiește în lumea lui, nefiind conștient că de vreo 20 de ani nu mai e o mare chestie să bei un cognac la Negresco (au făcut-o și alții, fără să fie bogați și fără să-și facă velfie sau să jignească), să vezi Coasta de Azur… Nu mai sunt semne de bogăție, nu mai e ca pe vremea când el dormea pe bancă-n parc visând c-o să vadă Coasta de Azur. Lumea evoluează.

 

În schimb, reacția răutăcioasă a celui care pozează fals că-i zen, deși e prototipul clasic al răzbunătorului, de a-i numi “țărani”, sau “săraci” pe cei care nu-s ca el mi-a amintit de replica unui personaj similar cu Borșan, alt semidoct, supranumit Giovanni Becali, cel căruia, într-un schimb de contre verbale, jurnalistul Grigore Cartianu i-a spus că-i agramat, pentru că făcea greșeli elementare de gramatică. Reacția lui Becali – vărul fostului șef politic al lui Borșan – a fost trasă la indigo cu replica de acum a lui Borșan: “Săracule!”.

 

De când a devenit în România un defect mai mare să fii sărac decât să fii agramat, semidoct, prost, lipsit de bun-simț? E retorică.

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here